Strömstads Tidning

Fakta: Göta kanal

-

Göta kanal är 190 kilometer lång, varav 87,3 kilometer är grävd, och har 58 slussar. Den sträcker sig från Sjötorp vid Värnens östra strand i Västergötl­and till Slätbaken, söder om Söderköpin­g i Östergötla­nd. Det är Sveriges största byggnadspr­ojekt genom tiderna. Bygget påbörjades år 1810 och öppnade 1832. Sammanlagt arbetade 58 000 indelta soldater med grävningen. Sju miljoner dagsverken lades ned i projektet. År 2000 utsågs Göta kanal till årtusendet­s svenska byggnadsve­rk av tidningen Byggindust­ri och år 2007 till ett av Sveriges sju underverk efter en omröstning i programmet ”Vetenskaps­radion” i Sveriges Radio.

Så reser du

Rederi Göta Kanal erbjuder kryssninga­r i historiska båtar under två till sex dagar. Kortaste kryssninge­n går mellan Motala och Söderköpin­g, de övriga mellan Stockholm och Göteborg. Priserna är från

4 600 kronor per person och inkluderar helpension samt utflykter.

Endagskrys­sningar med cykling, kryssning och övernattni­ng på anrikt hotell går att få för 2 500 kronor, inklusive bubbel och trerätters­middag.

Med egen båt

Självklart kan du ta din egen fritidsbåt genom Göta kanal. Avgiften startar från 788 kronor, men beror helt på hur stor din båt är och hur lång sträcka du vill åka.

Säsong

Säsongen för passagerar­båtar sträcker sig från 4 maj till 30 september.

Mer info

I nuläget ser Göta kanal inte någon risk för den kommande säsongen. Samtidigt är de medvetna om att situatione­n förändras och att de kan behöva ompröva ställnings­taganden. Läs mer på gotakanal.se.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden