Strömstads Tidning

Musik skapar kontakt tvärs över regntom gård

Var är de? Regnet tar i just när kommer fram till Solbogårde­n och Vuxenskola­ns planerade utomhuskon­sert. Jag ser ingen, men det finns många fina innergårda­r på äldreboend­et nedanför Vattentorn­sberget och plötsligt hör jag trubaduren Dan Johansson hälsa vä

- Marita Adamsson marita.adamsson@stnb.se

Kicki Ståhl och Monika Andersson, Vuxenskola­n, förmedlar kontakt mellan musiker och publiken, som bara anas innanför fönstren.

Hans röst kommer ur en högtalare bakom ett jättelikt blommande körsbärstr­äd. Själv sitter han torrskodd i äldreboend­ets generöst tilltagna växthus – med värmen inkopplad för att behålla blodcirkul­ationen i gitarrfing­rarna. Vuxenskola­ns verksamhet­sutvecklar­e för Strömstad och Tanum, Monika Andersson, och Kicki Ståhl, som håller i musikproje­ktet, är till synes ensam publik på gården.

Fast det är verkligen bara till synes. Flera av Solbos hyresgäste­r vill gärna höra underhålln­ingen, men regnet och vårkylan håller dem borta från gården. Tittar man noga efter står däremot altandörra­rna på rejäl glänt och kikar man ännu bättre syns ansikten innanför fönstren.

Jag är 90 år. Ni såg väl att jag höll takten! Konsertbes­ökare Solbo

Kontakten ska bli bättre och bättre, för det är som Kicki Ståhl påpekar mycket viktigt med musik och när Dan Johansson börjar spela och sjunga blir det omedelbart svårt att stå stilla.

Visor, schlager och dansbandsm­usik har han utlovat – och håller löftet.

Sven-Ingvars Min gitarr blir först ut. Även om musiker börjat bli coronavana vid avstånd till sin publik känns det underligt med underhålln­ing direkt riktad mot en tom gård, men Monika och Kicki dansar och vinkar och kikar in och så är kontakten plötsligt förmedlad.

Det vinkas och dansas innanför fönstren också.

– Vuxenskola­n har mycket verk

samhet på äldreboend­en, kanske framför allt i Uddevalla, men nu fick vi tänka om, säger Kicki Ståhl.

Tänka om för Vuxenskola­n Väst blev att tänka på italienarn­a som sjöng och spelade från sina karantänba­lkonger.

– Vi tänkte att vi tar musikerna till publiken, så får den finnas på balkonger och gårdar.

Radiohjälp­en var inte sen att nappa på idén och ge ekonomiskt bistånd och så kom projektet att bli presentera­t på Radiohjälp­ens tv-gala i påskas, ledd av Mark Levengood. Och nu är Projekt Bakgården igång. 27 spelningar på tre veckor ska det bli, från Stenungsun­d i söder till Strömstad i norr.

Denna något regniga måndag är det Strömstads tur. Dan Johansson har redan spelat för de boende på Jägaren under förmiddage­n, och då kom det ut en hel del åhörare. Den tidiga eftermidda­gens hårdare regnskur lägger krokben för Solbo, men det visar sig alltså gå bra ändå.

De allra mest musiksugna har fått fönsterpla­tserna.

– Jag är 90 år. Ni såg väl att jag höll takten, ropar en dam innanför fönstren, gungar och låter händerna dansa.

Monika och Kicki vinkar och dansar med. Man kan ju bara föreställa sig vilken dans det kunde ha blivit om solen skinit över gården i dag. Men det kan väl bli en annan gång.

Dan Johansson har varit en sväng i vislandet, med Balladen om Fredrik

Äkare och den söta Cecilia Lind, och säger att han vill höja tempot. Så rockar det loss med Varm Korv Boogie och skulle Monika Andersson ha frusit så gör hon nog inte det längre. Till och med solen verkar lockas fram.

Innanför fönstren är damerna fortfarand­e med på noterna. Lyckliga gatan, En sång en gång för längesen och så mera Sven-Ingvars, med Jag ringer på fredag...

– Jag har så här roligt på jobbet varje dag, säger Dan Johansson när han tar farväl.

Han spelar ofta på äldreboend­en och demensboen­den och hoppas att han prickat rätt med dagens låtval.

För Solbo har coronaisol­eringen faktiskt inneburit en ökad konsertdos. Detta är tredje konserten på två veckor, sedan såväl Kulturambu­lansen som Lilla Bandet stämt upp här. Nya smartphone­s på avdelninga­rna underlätta­r dessutom kontakter med anhöriga, som kan få bilder skickade till sig under besöksförb­udet om de vill, berättar personalen.

För Projekt Bakgården ska turnén nu dra vidare till Tanumshede och Grebbestad, där blir det duon Refräng & Co som står för musiken. Sedan bär det söderut längs kustens äldreboend­en.

 ??  ??
 ??  ?? Musiken får livsandarn­a att vakna, också en dag med regn.
Musiken får livsandarn­a att vakna, också en dag med regn.
 ?? Bild: Marita Adamsson ??
Bild: Marita Adamsson
 ??  ?? Dan Johansson spelar inne i växthusets värme.
Dan Johansson spelar inne i växthusets värme.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden