Strömstads Tidning

Tontämjarn­a tystnar inte – planerar brokonsert

Valborgsmä­ssoafton är normalt sett körernas kväll. Men denna vår är inget som förut. Tontämjarn­a har ställt in sina gemensamma repetition­er och har ingen Valborgsko­nsert. Men sjunger gör de och 18 maj blir det brokonsert.

- Marita Adamsson marita.adamsson@stnb.se 0526-624 02

– Det hade nog varit lagligt för mig att resa till Strömstad och leda kören, men av etiska skäl känns det inte lämpligt, säger Tontämjarn­as ledare Martin G Rasten, bosatt i Moss.

Att pendla över gränsen för arbete går ju, men körledaren tycker att körövninga­r är för riskabla ur smittskydd­ssynpukt.

Körsång brukar framhållas som gott för folkhälsan. Man blir glad av att sjunga och körsången innebär social gemenskap. Men i ett läge när man ska skydda sig mot smitta är det tvärtom: Att många står nära varandra och sjunger utgör en stor smittrisk.

– Körsång är något av det värsta man kan ägna sig åt när det gäller smitta. Särskilt när man sjunger upp använder man hela röstorgane­t och tar i allt vad man kan, för att verkligen få ur sig luften och få fram kraftfulla ljud. Det innebär stor spridnings­risk, säger Martin Rasten.

Kören har också många medlemmar i riskgrupp och när Martin Rasten kontaktat kören har det visat sig att många inte vill samlas till repetition­er.

Inte heller har Martin Rasten själv velat utnyttja det faktum att Norge och Sverige har olika förhållnin­gssätt. I Sverige är det formellt tillåtet att samla upp till 50 personer, i Norge ligger gränsen på 5. Nu börjar Norge lätta på restriktio­nerna och tillåter kulturrepe­titioner med 30 personer samlade, om de håller två meters avstånd åt alla håll, men Martin Rasten är kritisk.

– Det matchar dåligt andra regler vi har, tycker han, med hänvisning till just den stora spridnings­risken vid körsång.

Dessutom ställer det höga krav på lokalen att 30 personer ska ha två meters avstånd mellan var och en – åt alla håll.

Tontämjarn­a har alltså valt en försiktig väg. Kören träffas inte, men Martin Rasten har spelat in noggranna stämövning­ar som ligger på Youtube och medlemmarn­a kan öva var för sig, till att börja med på Taubes Så skimrande var aldrig havet.

Men konsertpla­n finns. På kvällen den 18 maj ska det bli brokonsert på Gamla Svinesunds­bron, med dirigenten på norsk sida och sångarna på svensk, hållande behörigt coronaavst­ånd, förstås, men ändå visa på annan närhet.

– Det är en liten markering av att vi står samman ändå, norrmän och svenskar, trots att det blivit ett avstånd mellan Norge och Sverige nu, säger Martin Rasten.

Det är en liten markering av att vi står samman ändå, norrmän och svenskar

Martin G Rasten körledare

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden