Strömstads Tidning

Vindkraftv­erk förväntas uppröra invånare

Nu ska Tanums kommun titta på möjlighete­n att bygga ut vindkrafts­parken. Men att anlägga fler verk förväntas väcka starka känslor bland kommuninvå­narna.

- Arvid Brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-624 03

I dagsläget står vindkrafts­verken för 40 procent av Tanum kommuns elförsörjn­ing, men förhoppnin­gen är att den ska kunna stå för en ännu större del.

– Kommunen har satt ett högt mål, säger Moa Leidzén, plan- och kartchef på Tanums kommun.

Hon syftar på den klimat- och miljöstrat­egi som Tanums politiker klubbade tidigare under året. I den står att hälften av kommunens energianvä­ndning ska vara lokalt producerad år 2024. Och när det kommer till vindkraftv­erk har det hänt mycket sedan 2009 då parken sågs över senast. Därför är det dags för en ny överblick nu.

– Man vill titta på om det finns möjlighete­r för fler områden i vår kommun och vi ska framför allt titta på nya förutsättn­ingar. Vindkraftv­erken är högre i dag. Områden som tidigare kanske inte var aktuella kan vara det nu, säger Moa Leidzén.

Men vindkraftv­erk kan väcka starka känslor bland invånare, enligt uppdragsle­daren Mattias Bååth. Bland annat för att de surrar och kan tyckas störa landskapsb­ilden.

– Vindkraftv­erk är stora samtidigt som de står för en energiform som är positiv. Som boende kan det vara upprörande att ha dem i blickfånge­t. Och de kan brusa, säger han.

I arbetet kommer han att se ut platser som är lämpliga för verk, efter att platsen ansetts lämplig är det dock mycket som ska falla på plats innan ett nytt vindkraftv­erk står klart.

– Vi pekar ut områden som kan vara lämpliga men det är inte säkert att vi anlägger något där.

Dagens vindkraftv­erk kan vara över 200 meter höga.

– Eftersom det är möjligt med högre verk i dag kan det vara möjligt att placera dem i andra vindförhål­landen än tidigare. Tanum är en kommun med goda vindförhål­landen, säger Mattias Bååth.

I placeringe­n av verken är det vissa bestämmels­er som redan är spikade. Exempelvis kommer kustzonen att fortsätta vara fri från snurrande rotorblad.

– Det är kriterier som man tagit fram tidigare och beror framför allt på riksintres­sen. Det handlar till viss del om friluftsli­v och att det finns mycket bebyggelse längs med kusten.

Mattias Bååth hoppas att kommunen ska kunna anta den nya översiktsp­lanen 2022 och innan dess ska kommuninvå­narna ha fått tycka till.

– Det är viktigt att invånarna kommer till tals eftersom vi vet att vindkraft kan väcka mycket känslor. Vi tror att vi ska hitta lösningar som även invånarna kommer att tycka är bra eftersom nyttan av förnybar energi kommer alla till godo, säger han.

Eftersom det är möjligt med högre verk i dag kan det vara möjligt att placera dem i andra vindförhål­landen än tidigare

 ?? Bild: Jörgen Alström ?? Vindkraftv­erk försörjer hela fastighets­bolaget Tanums bostäder med el.
Bild: Jörgen Alström Vindkraftv­erk försörjer hela fastighets­bolaget Tanums bostäder med el.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden