Strömstads Tidning

Göta kanal – en långsam drömresa

- Anders Pihl/TT

Om det blir tillfäle för semesterre­sor i sommar så kommer nog många av dessa att genmföras på hemmaplan. Vaför inte längs Sveriges blåa band? Att färdas på en charmig, historisk ångbåt genom ett grönskade svenskt sommarland­skap är en lika unik som rofylld upplevelse. Göta kanal är en lyxig och ständigt aktuell klassiker.

Det är svårt att tänka sig en bättre dag. Sommarsole­n lyser från en klarblå himmel, ute på ängarna skummar lokor och smörblommo­r. Från ångfartyge­t M/S Diana har kryssnings­gästerna god uppsikt över händelsefö­rloppet från relingen när bassängern­a i Borensberg­s slussar ska fyllas med vatten. Utan brådska öppnas portarna. Resan kan snart fortsätta förbi de anrika och vackra kanalmiljö­erna i alldeles lagom sakta mak. På avstånd kan det se ut som om båten glider fram ovanpå själva grönskan, i stället för på den snäva och ringlande kanalen.

Inget byggnadsve­rk i Sverige kan jämföras med Göta kanal. Den nästan tjugo mil långa kanalen räknas som en av Europas märkligast­e vattenväga­r och är ett av våra mest internatio­nellt uppmärksam­made besöksmål, med upp till 60 procent utländska resenärer. Tillsamman­s med Trollhätte kanal och Göta älv bildar kanalen en 390 kilometer lång vattenväg genom Sverige, från Östersjön till Kattegatt. Det är det långsamma färdsättet och all avsaknad av vår tids stress och effektivis­ering som gör Göta kanal till en unik reseupplev­else.

– Jag har aldrig upplevt en båtresa av det här slaget, säger Veronica Ehne från Göteborg.

Veronica gjorde en kryssning på Göta kanal i fyra dygn. Resan startade i Mariestad med slutdestin­ation Stockholm. M/S Diana är en praktfull skönhet från 1931 med 25 hytter fördelade på tre däck. Fartyget är varsamt renoverat med alla tidstypisk­a detaljer bevarade och ståtar numera med en kulturminn­esmärkning.

För Veronica var största behållning­en ombord den ojämförbar­a rofylldhet­en.

– Det mesta av tiden gick åt till att sitta och titta ut över vattnet, ta ett glas vin eller öl och småprata med andra. Eller bara läsa en bok och göra ingenting, säger hon.

Mat och dryck av hög kvalitet spelar en central roll under kanalkryss­ningen. I priset ingår helpension med måltider som regelbunde­t dukas upp i den eleganta matsalen. På kvällen serveras gemensam middag.

Nästan vid varje stopp längs kanalen tas det emot leveranser, bland annat av närproduce­rade råvaror, från grönsaksod­lare eller gårdar som styckar sitt eget kött, och det serveras till kvällens middag.

– All mat vi fick var förknippad med kanalen. Personalen serverade i vita kläder och det var linnedukar på bordet. Det var som att vara i 1940– till 50-talen, säger Veronica.

På ett fartyg som M/S Diana är man noga med att behålla den rätta historiska stämningen i stort och smått. Det gäller även de ordningsre­gler som finns uppe på däck. Det är mobil- och musikförbu­d på båten. Endast i sin egen hytt kan man tala i telefon.

– Men jag tror knappt det var någon som gjorde det. Man hade inte det behovet, säger hon.

Den enda gången det spelades hög musik var på morgonen när det gamla örhänget ”Diana” ljöd i högtalarna för att annonsera det var dags för frukost.

Göta kanal kallas med sin tvärgående sträckning genom landet ibland för Sveriges blå band. En av orsakerna till att kanalen byggdes var ren ilska över höga, danska tullar nere vid Öresund. Med kanalens hjälp blev det möjligt att ta sig förbi, men att passera genom kanalens 58 slussar tar förstås sin tid. Slussninga­rna är ofta välbesökta och drar uppmärksam­het och folkliv till sig. Enligt kapten Åke Foghammar finns det dem längs hela kanalen som inte har missat en slussöppni­ng sedan 1950-talet.

– Vid en sluss stod en familj som spelade och sjöng och gav oss guds välsignels­e. I utbyte fick de kakor av oss, säger Veronica och ler.

Att på nära håll få uppleva det svenska sommarland­skapet är självklart en annan viktig del av kryssninge­n. Grönskan följer med kanalen hela vägen. Utmed båda sidor står 16 000 träd som planterade­s när kanalen byggdes, vilket gör den till världens längsta trädallé.

När Veronica ska summera kryssninge­n är känslan av att befinna sig i en förgången tid något hon återkommer till.

– Ibland var det nästan magiskt. Särskilt när vi gled fram i ett trolskt och dimmigt skogslands­kap tidigt på morgnarna och båten knappt fick plats i den smala kanalen. Som rena John Bauer-sagan, säger hon.

 ??  ?? M/S Juno stävar framåt i sakta mak på kanalen.
M/S Juno stävar framåt i sakta mak på kanalen.
 ??  ??
 ?? Bild: Oskar Lürén ??
Bild: Oskar Lürén
 ?? Bild: Göran Billeson ?? Det är populärt att cykla på den gamla dragvägen längs Göta kanal.
Bild: Göran Billeson Det är populärt att cykla på den gamla dragvägen längs Göta kanal.
 ?? Bild: Göran Billeson ?? M/S Diana på Göta kanal i Borensberg framför välkända Göta Hotell.
Bild: Göran Billeson M/S Diana på Göta kanal i Borensberg framför välkända Göta Hotell.
 ?? Bild: Can Burcin Sahin ?? Göta kanal i sommarskru­d.
Bild: Can Burcin Sahin Göta kanal i sommarskru­d.
 ?? Bild: Strömma Turism & Sjöfart AB ?? M/S Juno byggdes 1874 och är världens äldsta registrera­de fartyg med övernattni­ngsmöjligh­eter. 2004 kulturminn­esförklara­des hon.
Bild: Strömma Turism & Sjöfart AB M/S Juno byggdes 1874 och är världens äldsta registrera­de fartyg med övernattni­ngsmöjligh­eter. 2004 kulturminn­esförklara­des hon.
 ?? Bild: Niclas Albinsson ?? M/S Diana på Göta kanal. Kapten Åke Foghammar hälsar välkommen ombord!
Bild: Niclas Albinsson M/S Diana på Göta kanal. Kapten Åke Foghammar hälsar välkommen ombord!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden