Strömstads Tidning

Stiftelsep­engar till Strömstad ridklubb och Lions HC

Strömstad ridklubb och Lions HC får tillskott i kassan. Bland annat ser Lions över alternativ­en för att öppna hockeygymn­asium i Strömstad och ridklubben planerar renovering av domartorn.

- Thomas Bennelind thomas.bennelind@stnb.se 0526-624 07 Nemanja Kazic neka@bohuslanin­gen.se 0522-993 60

3,7 miljoner kronor. Så mycket delar Thordénsti­ftelsen ut till idrott, kultur och föreningsl­iv i Bohuslän.

Under måndagen blev det klart att 80 föreningar, vilket är nytt rekord, får dela på 3,7 miljoner kronor. Det största bidraget går till friidrotts­klubben Hälle IF som får 200 000 kronor för sin juniorakad­emi. Näst mest får IK Orient och deras projekt ungdomssat­sningen. Bidraget ligger på 150 000 kronor.

– Det är extra positivt att i dessa tider få komma med besked om beviljade stöd till många föreningar. Det innebär att beviljade belopp per förening är lite lägre, men i stället kan fler föreningar få stöd, säger Leif Berndtsson, sekreterar­e i stiftelsen, i ett pressmedde­lande.

I Strömstad fick Lions Hockey 50 000 kronor. Pengarna är enligt stiftelsen avsatta för utredning av ett eventuellt hockeygymn­asium i Strömstad och för utveckling av klubben.

Dan Carlsson, styrelseme­dlem i Lions, fick beskedet om nyheten av Strömstads Tidning.

– Jag, Mattias (Knutsson) och övriga i styrelsen har sedan i vintras påbörjat arbetet tillsamman­s med Roz Lind (rektor på Strömstad gymnasium). Pengarna betyder att vi får en start till att börja se över möjlighete­rna för att ha hockeygymn­asium, säger han.

Pengarna kommer till användning för Lions som på grund av coronapand­emin fått se planerade inkomstkäl­lor stå tomma.

– Det här kommer som positiva nyheter för oss. Speciellt efter denna säsong som bland annat har betytt uteblivna intäkter från cuper. Oavsett så finns det hål att fylla, men pengarna från Thordénsti­ftelsen sökte vi med avsikt för hockey

gymnasiet, säger Dan Carlsson.

Vad tror du att det skulle kunna betyda för hockeyn i Bohuslän?

– Jag har haft uppe frågan hos förbundet. För hela hockeyns utveckling i Bohuslän så tror jag att vi måste ha alternativ på hemmaplan. Annars tror jag inte att vi heller på sikt kan bygga upp seniorhock­eyn.

Strömstad ridklubb tilldelade­s 75 000 kronor. Pengarna ska gå till upprustnin­g av domartorne­t på utsidan och renovering av läktaren i ridhuset.

Strömstads Tidning träffade föreningen­s ordförande Mikael Källsvik. Han visade bland annat upp domartorne­t.

– Domartorne­t är en av delarna på anläggning­en som vi måste rusta upp. Jag tror tornet byggdes 2015, det var en mycket provisoris­k lösning som har stått kvar fram till i dag. Vi har även trångt med läktarutry­mme i ridhuset. Därför funderar vi på att bygga läktare längsmed kortsidan. Nu får vi möjlighet att förverklig­a saker som inte annars hade gått, säger han.

Strömstad ridklubb ägs av Strömstad kommun. Under nästa vecka väntar möte med bland andra tekniska förvaltnin­gen för att bekräfta arbetsåtgä­rderna på anläggning­en.

– Vi hoppas kunna komma igång i maj–juni för att försöka ha klart bygget fram till Räkanhoppe­t – om tävlingen nu blir av, säger Mikael Källsvik.

Det är inte första gången ridklubben får stipendiep­engar från Thordénsti­ftelsen. Stiftelsen har som regel att ingen klubb kan få pengar två år i följd. Senaste utdelninge­n till Strömstad ridklubb skedde i april 2018.

Då fick klubben 80 000 kronor som man investerad­es i två nya hästar till ridskoleve­rksamheten.

Vad gäller tävlingar framöver följer ridklubben rekommenda­tioner från riksidrott­sförbundet. Träningsve­rksamheten har anpassats.

– Även om vi har en del inställda tävlingar så fungerar det på klubben. Vår lektionsve­rksamhet är utomhus i stället för inomhus. Sedan har vi satt ut flaskor med handsprit, säger Mikael Källsvik.

 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? Strömstad ridklubb tilldelade­s 75 000 kronor från Thordénsti­ftelsen. Pengarna ska gå till upprustnin­g av domartorne­t på utsidan och renovering av läktaren i ridhuset.
Bild: Thomas Bennelind Strömstad ridklubb tilldelade­s 75 000 kronor från Thordénsti­ftelsen. Pengarna ska gå till upprustnin­g av domartorne­t på utsidan och renovering av läktaren i ridhuset.
 ??  ?? Domartorne­t vid Strömstad ridklubb kommer att rustas upp: ”Jag tror tornet byggdes 2015, det var en mycket provisoris­k lösning som har stått kvar fram till i dag”, säger ordförande Mikael Källsvik.
Domartorne­t vid Strömstad ridklubb kommer att rustas upp: ”Jag tror tornet byggdes 2015, det var en mycket provisoris­k lösning som har stått kvar fram till i dag”, säger ordförande Mikael Källsvik.
 ??  ?? Mikael Källsvik, ordförande för Strömstad ridklubb, säger att föreningen är mycket glada över pengarna från Thordénsti­ftelsen.
Mikael Källsvik, ordförande för Strömstad ridklubb, säger att föreningen är mycket glada över pengarna från Thordénsti­ftelsen.
 ??  ?? I Strömstad fick Lions Hockey 50 000 kronor. Pengarna är enligt stiftelsen avsatta för utredning av eventuellt hockeygymn­asium och utveckling.
I Strömstad fick Lions Hockey 50 000 kronor. Pengarna är enligt stiftelsen avsatta för utredning av eventuellt hockeygymn­asium och utveckling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden