Strömstads Tidning

Kriminalro­man – och också mycket mera än så

Lena Vallsten, biblioteka­rie vid Stadsbibli­oteket, väljer en kriminalro­man som också handlar om kärlek och längtan efter en mening med tillvaron.

- Lena Vallsten

Lou Berney: November Road

Jag var två år när John F. Kennedy mördades och har därför inga minnen av hur min omgivning reagerade på den nyheten. 1968, det år när både Martin Luther King och Robert. F Kennedy sköts ihjäl, minns jag däremot tydligt. Mina föräldrar var upprörda och vår svartvita tv förmedlade bilder från attentaten. För mig som barn framstod med ens den stora världen som hotfull. Jag insåg också då för första gången på allvar att mina egna föräldrar kunde dö, vilket var en insikt som skrämde mig.

Att läsa November Road är som att försvinna in i ett avlägset förflutet och inse hur närvarande det förflutna är i nuet. I boken möter vi Frank, en trettiosju­årig man, som tillbringa­r en stor del av sin tid i New Orleans på exklusiva uteställen och i säng med olika kvinnor. Han är maffiaboss­en Carlos Marcellos högra hand.

I november 1963 förändras hans liv. När presidente­n mördats inser han att hans chef är inblandad i dådet. När männen runt Carlos börjar försvinna förstår han att han själv står på tur. Alla som kan tänkas veta något om mordet måste röjas ur vägen. Ingen, inte ens Frank, är oersättlig.

Frank bestämmer sig för att försöka fly till Las Vegas för att där söka upp en mäktig man som hatar Carlos. Under flykten möter han Charlotte, en ung kvinna från en småstad. Tillsamman­s med en hund och två döttrar flyr hon från sin alkoholise­rade man i hopp om att få ett bättre liv.

Utan att reflektera över den risk han utsätter kvinnan och hennes närmaste för erbjuder han dem skjuts när deras bil gått sönder. Tanken är att om folk tror att de är en familj så kommer det att förvilla den lönnmördar­e som är ute efter honom. Något han inte räknat med är de känslor han snart börjar känna för sin nya ”familj”. Känslorna gör honom sårbar, får honom att önska att han varit en annan, en man utan ett mörkt förflutet. Slutet, som jag inte ska avslöja, är mycket oväntat.

Det här är en kriminalro­man, men också en historia om kärlek. På ett djupare plan handlar boken om vår vilja att finna en mening i tillvaron. En på många sätt omskakande läsuppleve­lse som väcker tankar, känslor och associatio­ner.

En på många sätt omskakande läsuppleve­lse som väcker tankar...

Lena Vallsten

biblioteka­rie

 ?? Bild: Brandon Michael Smith ?? Lou Berneys bok November Road kom ut på svenska i höstas.
Bild: Brandon Michael Smith Lou Berneys bok November Road kom ut på svenska i höstas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden