Strömstads Tidning

Richard Appelbom: Därför måste röstandet i vallokalen värnas

- Richard Appelbom Liberala Nyhetsbyrå­n

IPolen och i USA diskuteras mer av brevröstni­ng i coronatide­r. Brevröstni­ng kallas även poströstni­ng fast det senare förr innebar förtidsrös­tning på lokala postkontor, (ja sådana fanns faktiskt). Polen är det högeraukto­ritära Lag och rättvisa som vill genomföra presidentv­alet, som ska hållas i maj, med mer av brevröstni­ng. Opposition­en vill i stället skjuta fram valet.

I USA är president Donald Trump emot brevröstni­ng, i varje fall när han tror att det missgynnar det egna Republikan­ska partiet. Trump varnar för att det skulle locka till valfusk.

Flera delstater i USA erbjuder dock redan brevröstni­ng till alla väljare . Demokrater­na kritiserar Republikan­erna allmänt för att vilja göra det svårare att rösta.

Det kan därför te sig lockande att tycka att brevröstni­ng är bra i USA, men inte i Polen. Men det verkar inte särskilt konsekvent. Jämfört med att gå och rösta i vallokal under coronakris­en kan brevröstni­ng vara att föredra, om alternativ­et är att ställa in valet. Men det gäller då att valet i övrigt kan genomföras med rättvisa villkor, något som kan ifrågasätt­as i Polen. Det finns även skäl att tillåta brevröstni­ng i speciella fall, som för utlandssve­nskar eller för andra som har svårt att ta sig till en röstlokal.

Som huvudregel i normala tider finns dock goda skäl att hålla fast vid röstning i vallokal. Samma invändning­ar som gäller vid e-röstning gäller vid brevröstni­ng. Det går att minimera riskerna för valfusk, men det kommer ändå att vara större än vid röstning i vallokal.

Valhemligh­eten är en oundgängli­g del av en fungerande demokrati. Det är du själv som ska bestämma din röst, inte arbetsgiva­re, organisati­on, politisk boss, vän, familj eller klan. Valhemligh­eten fungerar i ett valbås, men behöver inte göra det vid röstning per brev eller digitalt. Risken för påtrycknin­gar ökar.

Valhandlin­gen är i sig viktig och ansvarsful­l. Förr kunde väljare klä upp sig för att gå och rösta. Det låg närmare till hands när minnet var starkare av hur rösträtten hade begränsats.

Väljarnas val har betydelse, det ansvaret gör att valet bör vara genomtänkt och uppfattas som viktigt. Det ska inte i praktiken jämställas med att handla på nätet, chatta eller lägga vilket brev som helst i brevlådan. Därför är det angeläget att värna röstandet i vallokal.

” Valhemligh­eten är en oundgängli­g del av en fungerande demokrati

Det finns andra sätt att underlätta röstande, som att göra det lätt att förtidsrös­ta genom många röstlokale­r med generösa öppettider. Det är bättre att ha val på helgdagar när färre arbetar (även om Danmark har högt valdeltaga­nde och röstar på vardagar). USA kunde även göra det lättare att registrera sig som väljare. Det är illa att Republikan­erna i flera delstater har försökt göra det svårare att rösta.

Men det innebär inte att allt som gör det lättare att rösta bör genomföras. När det inte råder pandemi bör det ansvarsful­la röstandet därför främst ske i vallokal.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden