Strömstads Tidning

Hon tar över verksamhet­en på Falkeröd gård

Elona Jashari laddar för en kreativ explosion på Falkeröd gård. I flera år har hon drömt om att ta över verksamhet­en och vid midsommar är det hon som slår upp dörrarna.

- Arvid Brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-624 03

Elona Jashari laddar för en kreativ explosion på Falkeröd gård. Vid midsommar slår hon upp dörrarna.

Framför bygdegårde­n i Grebbestad ligger en gammal kabeltrumm­a som Elona Jashari denna majdag ska bygga om till ett bord.

Hon rullar den över vitsippor och maskrosor och visar hur hon ska bära sig åt. Den ska jämnas till och putsas. Sedan väntar mer arbete då hon sponsrats med 60 lastpallar som hon tänkt snickra soffgruppe­r av.

Och idéerna är långtifrån slut.

Hon vill anordna flerdagars­kurser i yoga och meditation, ha barnteater i ladugården och ställa ut konst – bland annat. Men som för många andra har pandemin satt käppar i hennes hjul.

– Det är läskigt att förlora pengar men det är också det värsta som kan hända, och explosione­n av kreativite­t får vila i ett år till. Men istället för att bli sur tänker jag att det kanske är positivt för mig, jag får en ju en mjukstart.

– Så länge jag kan betala mina anställda är det okej. Jag tror inte att det är någon idé att stressa upp sig, det hjälper inte, säger hon.

Elona Jashari växte upp i Tanumshede och har de senaste nio åren bott i Oslo. Där har hon jobbat i kök och på gruppboend­en för personer med funktionsn­edsättning­ar.

Anställnin­garna har varit på lösa boliner och när höstmörkre­t fallit har hon som oftast packat väskan. Det har blivit turer upp till baslägret på Mount Everest och ensamresor i Indien. Sri Lanka och Indonesien är andra länder som hon spenderat mycket tid i.

– Under de senaste åren har jag undrat vad det är med den livsstilen som vibrerar i mig. Men jag orkar inte ha ströjobb längre utan har bestämt mig för att bli entreprenö­r.

– Jag älskar fortfarand­e att jobba och är grym på det, men jag vill kunna bestämma över min tid.

Det är när jag utmanar mig själv som jag växer som mest

Elona Jashari

Under en längre vistelse i Costa Rica i fjol gick det upp för henne att hon skulle ta över gården på Falkeröd. Hon kände symtom på utmattning, var tung i kroppen och hade värk i musklerna. Att återvända till timvikaria­ten i Oslo framstod inte som något alternativ.

I flera år hade hon hört av sig till Tanums kommun för att höra om det var möjligt att arrendera gården men varje gång fått kalla handen. Det fick hon även denna gång. Men ett par veckor senare såg en kompis till henne att gården annonserat­s ut på nätet och hon hörde omedelbart av sig. Nu är driften Elona Jasharis i fyra år framöver.

– När jag kom hem från Costa Rica kände jag att jag hade sått ett frö för flera år sedan, som nu var redo att blomma.

Utmaningar har varit en central del i hennes liv. Och friheten. En period i Norge levde hon ensam i en skogsstuga utan dricksvatt­en. Att leva ett mer primitivt liv tilltalade henne då.

– Jag älskar att bo i naturen och trivdes inte med att bo i kollektiv i Oslo. Och det är när jag utmanar mig själv som jag växer som mest. Den magi som kommer av att resa ensam i Indien hade jag inte fått känna av om jag aldrig testade.

Nu blickar hon fram emot livet som entreprenö­r med Falkeröds trädgårdsc­afé som grogrund.

– Jag ser inte Falkeröd som slutet utan som en bra plattform att lära mig på.

Än så länge är inte menyn satt men en konditor är anställd och tanken är att de ska servera varierad vegetarisk mat och fika.

Mat är en central del i Elona Jasharis liv och hon säger sig älska all växtbasera­d mat, helst ska den vara färgrik, kryddstark och hemlagad.

– Mamma är albanska och mat är essentiell­t för oss. Det är kärlek för mig.

 ??  ??
 ?? Bild: Arvid Brandström ?? I många år har Elona Jashari drömt om att ta över Falkeröd, nu har drömmen besannats.
Bild: Arvid Brandström I många år har Elona Jashari drömt om att ta över Falkeröd, nu har drömmen besannats.
 ??  ?? Elona jashari föddes i Kosovo och kom till sverige som ettåring.
Elona jashari föddes i Kosovo och kom till sverige som ettåring.
 ??  ?? Förutom att bygga om kabeltrumm­or till bord ska Elona jashari också snickra soffmöbler av lastpallar.
Förutom att bygga om kabeltrumm­or till bord ska Elona jashari också snickra soffmöbler av lastpallar.
 ??  ?? I ladugården har det i många år anordnats viskvällar och bröllop.
I ladugården har det i många år anordnats viskvällar och bröllop.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden