Strömstads Tidning

Så ska Strömstad minska smittrisk på äldreboend­en

– efter covid-19 tror jag alla myndighete­r har ett jobb att göra med frågor kring samordning och utrustning. Och det blir förändring­ar i äldrevårde­n.

- Marita adamsson marita.adamsson@stnb.se 0526-624 02

Det säger Strömstads socialchef Monica Birgersson när tidningen möter henne vid lunchtid på tisdagen för en uppdaterin­g av coronaläge­t i Strömstad. På äldreboend­en, på korttidsbo­ende eller inom hemtjänst och hemsjukvår­d finns fortfarand­e inga fall av covid-19, rapportera­r Monica Birgersson och verksamhet­schefen för äldreboend­en Joakim Möller.

De förändring­ar Monica Birgersson tror kommer inom äldreomsor­gen handlar framför allt om att skapa en annan organisati­on om man byggt mycket av verksamhet­en på timvikarie­r som gör inhopp på många ställen, en ordning som misstänks ha bidragit till att få in smittan på äldreboend­en i bland annat Stockholm. Strömstad ligger bättre till, eftersom kommunen redan gått i den riktningen.

– Här har vi haft andra rutiner med färre timanställ­da på äldreboend­ena och kunnat lösa sjukfrånva­ro internt. Nu jobbar vi med hemtjänst och LSS-verksamhet­en, säger Monica Birgersson.

– Vi har också haft en annan tid att förbereda oss, tillägger Joakim Möller.

Tidigare den här morgonen har regeringen och samarbetsp­artierna presentera­t ett äldreomsor­gslyft; drygt två miljarder kronor avsedda att göra det möjligt för fler att utbilda sig till bland annat undersköte­rskor. Bättre personalfö­rsörjning och större attraktion­skraft hos yrket är målet.

– Vi kan säkert dra nytta av det. Jag har möte med de andra socialchef­erna inom Fyrbodal i slutet av maj och då har vi nog fått mer detaljer så vi kan se vad vi kan hjälpas åt med och vad kommunerna ansöker om var för sig, säger Monica Birgersson.

Lagren av skyddsutru­stning som visir, handsprit, munskydd och förkläden är under kontroll i Strömstad, anser cheferna. Regionens depå i Skövde har nu börjat fyllas på så att kommunerna kan beställa vad de behöver direkt därifrån.

– Tidigare fick vi jaga på olika håll men nu har inhemsk produktion och leveranser utifrån kommit igång.

För att ytterligar­e minska smittriske­rna har korttidsbo­endet Udden nu infört enkelrum, vilket innebär att den tidigare stängda avdelning Vit på Beateberg öppnat som korttidsbo­ende. Det handlar då om patienter som inte är eller misstänks vara smittade av coronaviru­set.

– Vi har ett avtal med Näl att de inte ska skicka någon som haft covid-19 eller varit på en avdelning med smitta till äldreboend­e eller korttidsbo­ende utan att de är testade och visat sig friska, säger Joakim Möller.

” Här har vi haft andra rutiner med färre timanställ­da Monica Birgersson socialchef

 ?? Bild: Marita Adamsson ?? Monica Birgersson och Joakim Möller är glada över att ännu ingen smitta med det nya corona-viruset konstatera­ts inom Strömstads äldreomsor­g.
Bild: Marita Adamsson Monica Birgersson och Joakim Möller är glada över att ännu ingen smitta med det nya corona-viruset konstatera­ts inom Strömstads äldreomsor­g.
 ?? Bild: Marita Adamsson ?? Den tidigare stängda avdelning Vit på Beatebergs­gården har öppnat som korttidsbo­ende.
Bild: Marita Adamsson Den tidigare stängda avdelning Vit på Beatebergs­gården har öppnat som korttidsbo­ende.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden