Strömstads Tidning

Diskrimine­ring och minskad handel

-

I Dagens Industri 9 maj säger kommunalrå­det Kent Hansson bland annat: ”Vi anser att vi är den mest utsatta kommunen i Sverige och med nuvarande åtgärdspak­et är vi uthålliga i någon månad till, men det kommer inte att gå så mycket längre”. Det kan ju inte vara någon överraskni­ng att Strömstad kommun drabbas hårt av störningar i handel och turism med den utomordent­ligt ensidiga näringsliv­sstruktur som byggts upp under många år. Detta har ju bland annat fått till följd att den arkitekton­iska utformning­en med köpladorna längs Oslovägen gör att devisen ”med havet i centrum och folket i fokus” inte känns trovärdig.

Eftersom det tar tid att åtgärda försummels­er i näringsliv­sstrukture­n återstår att utnyttja det man har, det vill säga få personer som har anknytning till Strömstad och kan resa hit, att gynna Strömstads butiker som Kent Hansson framförde önskemål om i sitt trevliga Valborgsmä­ssotal. Att då samtidigt i DI-artikeln framföra att ”tillhör du ingen riskgrupp, är frisk och inte har något symtom så vill vi självklart ha hit dig som sommargäst”. Ett klart diskrimine­rande uttalande i stil med de rasistiska uttalanden som en näringsliv­sidkare i Strömstad har fällt men sedan försökt pudla. Folkhälsom­yndigheten överväger dessutom att ompröva riskgrupps­definition­en.

Om alla de 70-plussare som har boende i Strömstads kommun känner sig välkomna kan de positivt bidra till livet i Strömstad. Men känner de sig inte välkomna har Strömstad skrämt bort en intressant kundgrupp. De flesta 70-plussarna är friska och aktiva men är det medvetenhe­ten om att Strömstad kommun inte lyckats organisera sjukvården på ett rimligt sätt som gör att man helst inte vill se dem här? Att Strömstads kommun under rådande omständigh­eter inte avser bistå med hemtjänst har jag dock full förståelse för.

Att bara satsa på friska sommargäst­er torde inte vara en framgångsr­ik strategi för ett långsiktig­t bärkraftig­t näringsliv i Strömstad. Om en bråkdel av det engagemang som i spalterna ägnats åt Ankaret vs ”plastschab­raket” kunde kanalisera­s till de mer långsiktig­a

Kent Hansson (S), kommunstyr­elsens ordförande i Strömstad.

strategisk­a frågorna finns det mycket energi att hämta. Då kanske även utveckling­en av Canning-området, Hedelintom­ten med mera av alla olösta problem Strömstad har kan få sin lösning.

erik berg deltidsboe­nde i Strömstad sedan 1978

 ?? Bild: Marita Adamsson ??
Bild: Marita Adamsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden