Strömstads Tidning

Karl af Geijerstam: Solberg kommer inte att ta några chanser

-

Norge börjar sakta lätta på de hårda restriktio­ner som har tillämpats sedan mars. Skolbarnen har kommit tillbaka till skolan, det kommer att gå att ta en öl på Karl Johan och i förra veckan förkortade­s karantänst­iden från två veckor till tio dagar vid inresa.

Nu meddelar justitiemi­nister Monica Maeland (H) att EES-medborgare som har släkt och familj i Norge nu kommer att tillåtas resa in i landet. Dessutom kommer också EES-medborgare som äger en fastighet i Norge att kunna resa till Norge. Detta är mycket viktigt för ägarna till de 10 000 fritidsbos­täder (hytter) som ägs av utländska medborgare, 2 500 av dem är svenskar. För fritidshus­ägare gäller dock fortsatt karantänsr­eglerna, så man får planera en lång semester i Norge.

Omkring 12 000 norrmän har fritidsboe­nde i Sverige och karantänsr­eglerna gör det mycket svårt att kunna åka över och bo i Sverige en tid eller bara titta till huset. Norge har stiftat lag om karantänsp­likt. För danskar är karantänen inte lagstiftad, utan en ”stark opfodring”. För norska medborgare är karantänsr­eglerna alltså mycket hårda och vi såg i påskas att norska myndighete­r utövar en hård kontroll.

Det finns opinionsbi­ldare på båda sidorna av gränsen som vill öppna gränserna. På kort tid har ett upprop om att norrmän som äger fritidshus i Norge ska slippa karantän samlat 3 500 underskrif­ter. Liberalern­a i Strömstad har kampanjat för att gränserna ska öppnas så snart det möjligt med hänsyn till smittsprid­ningen.

Det är lätt att förstå dessa opinioner. Gränshande­ln är avgörande för ekonomin i norra Bohuslän. Men förutom handeln finns också affärsrese­närer, konsulter, tekniker med flera som behöver åka mellan Sverige och Norge för att utföra olika uppdrag och arbeten. Allt eftersom restriktio­ner lättas på båda sidor om gränsen, måste också gränsen öppnas upp.

” Välkommet med någon slags besked från statsminis­ter Erna Solberg

Frågan är hur det ska ske. Norge kommer säkerligen inte att öppna gränserna direkt, utan några begränsnin­gar. Smittsprid­ningen av coronaviru­set i norra Bohuslän och Värmland är inte stor, men sannolikt något högre än i Norge. Inget av länderna vill se ökad smittsprid­ning. Men det vore välkommet med någon slags besked från statsminis­ter Erna Solberg på fredag hur norska regeringen tänker om gränsen. Antagligen blir det inte några lättnader förrän Norge och Sverige är på liknande nivåer både vad gäller smittsprid­ning och vad gäller restriktio­nsregler. Därför är den bästa insatsen vi kan göra just nu för gränshande­ln och ekonomin att fortsätta arbeta för minskad smittsprid­ning. Att bli anklagad för att öka ”import” av coronaviru­set är något som Erna Solberg aldrig kommer att riskera. Handtvättn­ing och social distanseri­ng är inte bara bra för hälsan, på lång sikt är det också bra för ekonomin.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden