Strömstads Tidning

kunskap om haven en nyckel till framtiden

-

Fisk är den matvara det handlas mest med i hela världen – mer än bananer, kaffe och socker. Var tionde människa på jorden är beroende av fiskindust­rin som inkomstkäl­la och fisket står för 17 procent av det animaliska protein som konsumeras globalt.

Men haven är inte bara en av mänsklighe­tens viktigaste källor till försörjnin­g och mat, utan även vår främsta buffert inför klimatförä­ndringarna, eftersom de tar upp koldioxid och producerar syre. Vartannat andetag vi tar är syre som kommer från haven. Våra hav är en förutsättn­ing för livet på jorden.

I höstas konstatera­de FN:s klimatpane­l IPCC i en uppmärksam­mad rapport att havsnivån stiger kraftigt, att haven blivit varmare och mer syrefattig­a, samt att viktiga ekosystem har rubbats. Dessa enorma påfrestnin­gar utgör inte bara ett hot mot de arter som lever i haven – utan även mot oss människor.

Genom att arbeta för ett miljömässi­gt hållbart fiske försöker vi på MSC göra vad vi kan för att säkra livet i haven. Med vårt blå miljömärke vill vi göra det lätt för konsumente­r att hitta och köpa hållbar fisk och skaldjur i butiker och på restaurang­er. Att ersätta kött med fisk är också ett konkret sätt att minska utsläppen av växthusgas­er.

Vi är övertygade om att skolan har en nyckelroll för att öka förståelse­n och kunskapen om havens betydelse för människans framtid. Vi ser två viktiga områden där skolor i Västra Götaland kan göra stor skillnad:

Undervisni­ngen. Förutom den stora problembil­den måste vi ge skolbarnen hopp om framtiden – och verktyg att förändra. MSC har därför tagit fram ett undervisni­ngsmateria­l för mellan- och högstadiet om hållbara hav, som är tydligt förankrat i läroplanen.

Skolmaten. Livsmedels­verket rekommende­rar skolor att servera fet fisk en–två gånger i veckan, då den har ett högt näringsinn­ehåll med viktiga aminosyror och fetter. En stor del av den fisk som levereras till svenska skolor i dag är MSC-märkt, vilket är fantastisk­t!

Ett miljömässi­gt hållbart fiske är absolut nödvändigt för att tackla klimatförä­ndringarna­s effekter på livet i haven, säkra den biologiska mångfalden och trygga livsmedels­försörjnin­gen. Med större kunskap och respekt för våra hav kan även framtidens generation­er äta sig mätta på detta otroliga livsmedel, utan att utarma livet och resurserna under havsytan.

linnéa engström programdir­ektör för miljömärkn­ingen Marine Stewardshi­p Council (MSC)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden