Strömstads Tidning

Corona slår mot kustens viktiga skaldjursf­iske

Västkusten­s viktiga kräftfiske är illa ute och därmed hela fisket, när exporten stoppat helt. – den är en stor och viktig del för västkusten­s fiske och vi har tur som kan fiska räkor för svenska marknaden under stoppet, konstatera­r skaldjursf­iskaren charl

- Ulf blomgren ub@bohuslanin­gen.se 0522-992 39

– Skaldjursf­isket är viktigt för oss på den här sidan och utgör omkring 90 procent av vårt fiske, så de är klart att sjunkande priser på skaldjur påverkar oss negativt. Men som om det inte vore nog så sjunker priserna på all fisk just nu och det kan vara svårt att förklara, säger Charles Olsson.

De handlar till exempel om torsk, kolja och sej. Men Charles Olsson tar också upp en oro som finns i fiskarkåre­n för att EU sänkt minimimått­et.

– Vi äter mycket räkor här hemma. Därför har åtminstone det fisket klarat sig hyfsat.

Normalt sett är det exporten till Spanien och Italien som håller uppe kräftprise­t för svenska västkustfi­skare, konstatera­r Peter Ronelöv Olsson, ordförande för Sveriges fiskares producento­rganisatio­n, SFPO.

– Nu har priset sjunkit 40 procent. Kräftfiske­flottan ligger nästan still också beroende på att restaurang­erna här köper färre skaldjur i coronatide­r, säger Peter Ronelöv Olsson.

För 250-300 kräftfiska­re på västkusten (inkluderat burfiskare) handlat exporttapp­et om miljoner, när också de inhemska priserna på kräftor sjunker.

– Kräftan är så bra förvaltad här uppe. Vi klarar bara att fiska upp hälften av den kvot vi tilldelas av EU och som bygger på biologiska bedömninga­r av internatio­nella havsforskn­ingsrådet, Ices, konstatera­r Peter Ronelöv Olsson.

– Men nu har yrkesfiske­t stått still länge och blöder sedan i mars. Det kommer inte att hålla så länge till.

Jan-Olof Hellberg ombord på skaldjurst­rålaren Eros med hemmahamn Resö är också oroad av prisutveck­lingen.

– Vi fiskar ju mest räkor men de tappar också i pris som det är just nu. När de betalar 50 kronor kilot i stället för 100–150 kronor kilot händer ju något med ekonomin för fiskaren, säger Jan-Olof Hellberg som genom åren ibland fiskat kräfta på höstarna med en egen ganska liten kvot.

Simon Brorsson i Fisketånge­n började satsa på yrkesfiske när han var 16. I dag är han snart 29 och det är egentligen först nu det har blivit bekymmer med kräftfiske­t.

– Vi har räddat oss på räkfiske. Men den här veckan tar vår kvot slut och vi måste ut och köpa mer kvot av någon, berättar han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden