Strömstads Tidning

Norge öppnar för familjemed­lemmar

Under tisdagen meddelade norges justitiemi­nister monica maeland att norge tillåter ees-medborgare att resa in i landet om man har familj att besöka. Även de som har fritidshus i norge släpps in – men karantänsr­eglerna gäller fortsatt.

- Arvid brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-62403

Europeiska ekonomiska samarbetso­mrådet (EES) innefattar alla EU-länder samt Island, Lichtenste­in och Norge. Under tisdagen beslöt norska regeringen att tillåta medborgare i alla dessa länder att resa in i Norge – om man har familj att besöka.

I ett mejl till norska tidningen VG skriver justitiemi­nister Monica Maeland:

”Jag är glad att kunna säga att vi bestämt att många EES-medborgare som normalt sett kan resa in i Norge, nu kan resa hit igen. Det betyder att många familjemed­lemmar till EES-medborgare och EES-medborgare som är familjemed­lemmar till norska medborgare nu kan resa till Norge.”

” Karantänsr­eglerna fortsätter att gälla

Sedan den 17 mars har utländska medborgare avvisats vid gränsen till Norge. Nu mjukas alltså dessa regler upp en aning.

De som nu tillåts åka in i landet är:

EES-medborgare som är familjemed­lemmar till norska medborgare.

EES-medborgare som ska besöka minderårig­a barn, man eller hustru, sambo, sambons minderårig­a barn och minderårig­a barn med EES-medlemskap som ska träffa en förälder.

EES-medborgare som äger fritidshus i Norge.

Monica Maeland tillägger att karantänsr­eglerna fortsätter att gälla för personer som passerar gränsen. Den 7 maj ändrades karantänst­iden från 14 till tio dagar vid hemkomst till Norge.

Den EES-medborgare som vill återvända till sitt hemland efter vistelse i Norge kan avbryta karantänen och lämna landet, så länge personen är symtomfri.

 ?? Bild: Curt Warås ?? Sedan den 17 mars har gränsen till Norge varit stängd. Nu öppnas den upp för familjemed­lemmar till norska medborgare.
Bild: Curt Warås Sedan den 17 mars har gränsen till Norge varit stängd. Nu öppnas den upp för familjemed­lemmar till norska medborgare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden