Strömstads Tidning

Högst antal arbetslösa på sex år i Strömstad

Coronakris­en och den stängda gränsen har börjat sätta sina spår i norra bohuslän. arbetslösh­eten stiger och är nu lika hög i strömstad som snittet i regionen.

- Jakob simonson jakob.simonson@stnb.se 0526-624 10

Under april månad rapportera­de Strömstads kommun en total arbetslösh­et på 7,5 procent. Det är en ökning med två procentenh­eter jämfört med samma tidpunkt förra året, och det är den högsta noteringen på sex år i Strömstad.

Sett till antal personer innebär det att 441 personer var inskrivna som arbetssöka­nde – vilket är 126 fler än i april i fjol.

Den ökande arbetslösh­eten gör att Strömstad nu har samma arbetslösh­etsnivå som snittet i regionen, som ligger på 7,5 procent. Arbetslösh­eten bland unga, 18–24 år, ligger i Strömstad på 7,8 procent – vilket är 2,1 procentenh­eter lägre än i regionen som helhet.

Även i Västra Götalands län stiger arbetslösh­eten betydligt.

Tanums kommun noterar i april den högsta arbetslösh­eten sedan februari 2012. Kommunen rapportera­r en total arbetslösh­et på 6,2 procent. Det är en ökning med 1,5 procentenh­eter jämfört med samma tidpunkt i fjol, och är den högsta siffran i Tanum på åtta år.

Många anställda inom bland annat gränshande­ln och hotell- och restaurang­sektorn i norra Bohuslän har blivit permittera­de. Dessa finns inte med i arbetslösh­etssiffror­na.

Tjörn och Öckerö har den lägsta arbetslösh­eten i regionen, 3,4 procent, medan Åmål har den högsta med 14,0 procent.

I riket som helhet steg arbetslösh­eten i april med 1,4 procentenh­eter jämfört med året innan och låg vid aprils utgång på 8,1 procent. 277 av 290 kommuner hade högre arbetslösh­et i april jämfört med samma månad i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden