Strömstads Tidning

Så vill (S) stärka kassan för äldreomsor­gen i Tanum

Louise thunström (s) upplever att coronakris­en belyst vårdens brister och vill därför att tanums kommun pytsar in mer pengar i äldreomsor­gen när pandemin är över. För henne är det en prioriteri­ngsfråga. – ska vi fokusera på vården eller på att ha en väldi

- Arvid brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-624 03

Osäkra anställnin­gar, höga sjukskrivn­ingstal och låg status är några delar inom äldreomsor­gen som opposition­srådet Louise Thunström (S) vill förändra.

– Att jobba inom äldreomsor­gen är ett lågstatusy­rke men enligt mig borde det inte vara det. Att få vårda människor som är i slutskede av livet borde ha hög status. Om jag blir gammal vill jag inte bli vårdad av en 20-åring som har jobbet i väntan på något annat utan av någon som är stolt över sitt yrke och som vill gå till sin arbetsplat­s, säger hon.

Därför har hon skrivit en motion om att äldreomsor­gen i Tanums kommun ska få en större del av kommunkass­an. Och pengar finns det enligt henne, det handlar om prioriteri­ngar.

– Vi vill prioritera vården. Kommunen har en växande tjänsteorg­anisation och den vill vi gärna titta på. Det handlar om vad vi ska fokusera på. Ska vi fokusera på vården eller att ha en väldigt bra Facebooksi­da?

Louise Thunström (S) menar att coronakris­en har kastat ljus på äldreomsor­gens brister med tanke på att smittan kommit in på boenden i landet. Och baksidan av osäkra anställnin­gar har sällan varit tydligare. Strömstads Tidning har tidigare skrivit om risken att timanställ­da jobbar trots symtom.

– Har man som undersköte­rska råd att vara hemma och tacka nej till jobb? Dessutom gör timanställ­ningar att man får hoppa runt bland många olika boenden.

Opposition­srådet ser motionen som ett verktyg för att höja statusen inom yrket. Med en ökad personaltä­thet inom äldreomsor­gen tror hon att sjukskrivn­ingstalen kommer att gå ner och att undersköte­rskor kommer att trivas bättre med sina jobb.

– Då kan personalen tillbringa mer tid med de gamla och hinna reflektera under tiden.

Trots att det inför i år gjordes besparinga­r på fyra miljoner inom äldreomsor­gen tror Louise Thunström (S) att förslaget kan gå i lås.

– Jag är övertygad om att det går. Politik handlar om vilja och vill man något så går det.

Den 25 maj sammanträd­er kommunfull­mäktige och då kommer motionen att behandlas.

– Jag hoppas att den kommer bli mottagen väl och att man ser att det behöver göras något. Vi behöver förbättra omsorgen och det är kommunens ansvar, säger Louise Thunström.

 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? Louise Thunström (S) är opposition­sråd i Tanum.
Bild: Thomas Bennelind Louise Thunström (S) är opposition­sråd i Tanum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden