Strömstads Tidning

Svinesunds­bron blir inte betald i år

För femton år sedan invigdes den nya svinesunds­bron. den betalas av genom en avgift som tas ut när bilisterna korsar den och den gamla bron. i år skulle skulden, enligt prognos, vara avbetalad. men uteblivna trafikintä­kter den senaste tiden har satt käppa

- Hannah palmhagen hannah.palmhagen@stnb.se

2005 invigdes nya Svinesunds­bron, som kostade cirka 600 miljoner kronor att bygga. Bygget finansiera­s delvis av en avgift man får betala för att köra över bron. I dagsläget kostar det 22 svenska kronor att korsa gamla och nya Svinesundb­ron.

Från början räknade bolaget Svinesunds­forbindels­en med att skulden skulle vara färdigbeta­ld år 2025. Men i fjol menade man

Uteblivna trafikintä­kter den senaste tiden har satt käppar i hjulet

att trafiken ökat så mycket under de senaste åren att man 2020 helt skulle kunna slopa avgiften som tas ut för att korsa Svinesunds­broarna. Men nu när gränsen är stängd på grund av coronapand­emin passerar nästintill inga personbila­r.

Så vad händer med betalninge­n? Kommer broarna över till gränslande­t Norge bli avgiftsfri­a i år eller hur mycket skuld finns kvar att betala av? Torleif Haug, vd för Svinesunds­forbindels­en reder ut.

– Eftersom de allra flesta inte är tillåtna att korsa broarna nu, så har självklart inbetalnin­garna minskat. De som fortfarand­e korsar förbindels­erna är lastbilarn­a. Det är stabilt och en betalning vi vet är återkomman­de i kristider som dessa, säger han.

Det finns fortsatta lån kvar att betala för bron. De bristande intäkterna gör att en slopad avgift inte är aktuell i år, säger han. En ny prognos slår fast att en avgiftsfri broöverträ­delse, med förutsättn­ing att de trafikeras normalt i sommar, kan komma att träda i kraft tidigast februari 2021.

 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Det kan dröja innan överfarten är gratis.
Bild: Lasse Edwartz Det kan dröja innan överfarten är gratis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden