Strömstads Tidning

Tom fastnade i Colombia – nu har han kommit hem

ett ryggsäcksl­iv i sydamerika­s djungler övergick snabbt till diskussion­er med polis, medverkan i colombians­k tv och isolering i bogotá. nu har tom alfredsson äntligen kommit hem till kville.

- arvid brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-624 03

När 23-åringen Tom Alfredsson gav sig iväg på tredagarsv­andringen längs inkaleden i Peru upplevde han läget i världen som ganska lugnt. Annat var det när han och vännerna kom tillbaka.

– Allt hade ballat ur och folk stod och grät utanför vandrarhem­met. Det var så mycket stress. Peru skulle stänga ner och nästan alla undrade hur de skulle ta sig hem.

Men Tom Alfredsson ville inte lämna kontinente­n utan hittade en biljett till Colombia som fortfarand­e var öppet. Han skulle dock inte hinna landa i Bogotá innan allt även där stängdes ner.

– Där var fullt av poliser och vi fick reda på att vi skulle sitta i karantän i två veckor.

De isolerade sig i ett rum på ett vandrarhem, men efter två dagar knackade det på dörren. Där stod polisen i sällskap av ett tv-team.

– I sändningen är våra ansikten blurrade men vi blev beskyllda för att ha förstört landet.

Fler samtal med polisen väntade.

– Vi pratar inte mycket spanska så ägaren till vandrarhem­met fick översätta. Polisen sa att vi måste sitta i karantän och om vi inte gör det skulle vi häktas och deporteras, och sedan bli bannlysta från landet i tio år.

Efter två dagar tilldelade­s han och kompisarna ett nytt rum som saknade både tv och balkong. Från gatorna tjöt polissiren­er och flera gånger tyckte de sig höra skottlossn­ingar.

– Det var en stor omställnin­g från hur vi hade haft det tidigare under resan. Vi hade hajkat dygnet runt men nu låg vi bara i sängen. Men vi fick room service och kunde beställa allt vad vi ville ha och det var lite gött ett tag.

Efter elva dagar på rummet knackade det på dörren igen. Ägaren sa att polisen och migrations­verket ville prata med dem. Men det var inte sant. Istället väntade en överraskni­ngsfest för de isolerade svenskarna.

– Ägaren sa att vi inte behövde vara i karantän längre men om polisen kommit dit hade vi säkert blivit deporterad­e.

På vandrarhem­met bodde många tyskar, men de kunde alla åka hem med ett räddningsp­lan. Kvar var Tom Alfredsson och ett tiotal personer och de kunde börja röra sig mer fritt innanför vandrarhem­mets väggar. I en och en halv månad blev han kvar i Colombias huvudstad och dagarna följde samma rutin: Yoga på förmiddage­n, spansklekt­ion på eftermidda­gen och salsa på kvällen. De var också tillåtna att gå ut för att handla – om de bar munskydd, vilket inte Tom var informerad om.

– Det var lag på att ha munskydd men polisen som stannade mig var vettig. Han sa att jag måste ha på mig det nästa gång jag går ut eftersom jag kunde träffa poliser som var mindre trevliga än han.

Hela tiden hoppades svenskarna att restriktio­nerna skulle lätta.

– Vi tänkte ta oss till havet och stanna i karantän där. Men byter du region måste du isolera dig och vi orkade inte vara instängda i 14 dagar till.

– Vi ville inte åka hem. Vi levde billigt där och hade sagt upp oss från våra jobb.

Men när Colombias regering kommunicer­ade att de stängde ner i landet i 18 månader framöver släcktes killarnas sista hopp om en bättre tillvaro. Tom Alfredsson berättade ingenting för sina nära att han fixat flyg hem, så när pappa kom hem från jobbet en dag stod sonen utan förvarning i köket. Nu har varit hemma en vecka och bygger på en koja i skogen. Hans längtan efter Latinameri­ka är dock inte stillad.

– När pandemin är över ska jag vara den första svensk som åker till Colombia, säger han.

Vi ville inte åka hem. Vi levde billigt där och hade sagt upp oss från våra jobb.

Tom Alfredsson

 ?? Bild: Privat ?? Tom Alfredsson sa upp sig från sitt jobb som elektriker för att resa runt i Latinameri­ka.
Bild: Privat Tom Alfredsson sa upp sig från sitt jobb som elektriker för att resa runt i Latinameri­ka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden