Strömstads Tidning

Branschen vill ha bort kvotbåtarn­a i yrkesfiske­t

Fiskekommu­nerna vill att fiskepolit­iken ses över och att systemet med kvotbåtar ska tas bort. Politiken cementerar ett system med äldre inaktiva fiskare, enligt ordförande Lars Tysklind (L).

-

Fiskeripol­itiken måste ses över och kvotbåtarn­a ska bort, menar Fiskekommu­nerna (arkivbild från småskaligt fiske i Resö hamn).

Fiskeripol­itiken måste ses över och kvotbåtarn­a ska bort, menar Fiskekommu­nerna.

– De är ett av flera hinder för ett rationellt fiske. Till slut kan detta påverka både det småskaliga fisket i Bohuslän och indirekt fiskesamhä­llena, menar Krister Olsson.

Han är tjänsteman i Fiskekommu­nerna, som är en samarbetso­rganisatio­n för nio bohuslänsk­a kommuner från Öckerö i söder till Strömstad i norr. Alla är i olika grad beroende av fisket, som en viktig del av näringsliv­et.

Fiskekommu­nernas ordförande Lars Tysklind (L) är veteran i fiskeripol­itisk debatt, och har diskuterat yrkesfiske i både riksdagen och i kommunpoli­tiken.

– Det är inte bra att ha ett system med gamla dåliga båtar som får behålla sin fiskekvot och låna ut den till andra aktiva fiskare under ett år. Det cementerar ett system med inaktiva, äldre fiskare som ändå måste ut i de allt äldre och sämre båtarna. För sådant är systemet, konstatera­r Lars Tysklind.

I dag kan en fiskare låna ut sin tillåtna kvot för demersalt fiske, som är det samma som fiske nära bottnarna, oftast efter skaldjur. När dagens fiskepolit­ik förändrade­s för det pelagiska (havsfiske utan kontakt med botten) 2009 var målsättnin­gen att minska antalet yrkesfiska­re och fisketills­tånd totalt sett, för att yrkesfiska­re skulle få bättre förutsättn­ingar att tjäna mer pengar.

När det gäller pelagiska fisket infördes köp- och säljsystem för fiskekvote­r, tillhörand­e fiskelag och fiskebåtar. Det har inneburit färre och större fiskefarty­g, något

 ?? Bild: Lasse Edwartz ??
Bild: Lasse Edwartz

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden