Strömstads Tidning

Planering pågår för fullt för sommarens Kosterhavs­festival

Ingenting är längre som förut. Fast kanske ändå. I alla fall planerar duon bakom Kosterhavs­festivalen, Thomas Flodin och Martin Rasten, för en ny festival i juli.

- Marita Adamsson marita.adamsson@stnb.se

– Vi behöver musik och kultur just nu. Och musiker behöver jobb, säger Thomas Flodin, när vi träffas på bryggan vid Strandprom­enaden för att stämma av läget.

Han själv är sedan några månader deltidsper­mitterad från arbetet i operakören i Oslo, men från att ha varit uppe i 70 procents permission är han nu på 50. Under tiden som han arbetat deltid och på distans har han kunnat öva i kyrkan, men nu tror han att det snart kan bli frågan om att åka till operahuset för repetition­er i en liten grupp.

När det gäller festivalen, som hålls mellan 28 och 31 juli, är det ännu lång tid kvar och mycket kan hinna hända. Men planeringe­n pågår för fullt, även om alternativ­et att skjuta upp till hösten har varit uppe till diskussion.

En av Kosterhavs­festivalen­s fördelar är att den hålls utomhus.

– Vi har stor plats på ängen och på fyrberget. Det ska inte vara något problem att ha avstånd mellan stolarna, anser han.

Däremot ska det till alternativ­a lösningar i lägen när publiken växer, säger han, som i somras när Gunnar Eriksson och Tomas von Brömssen drog 200 personer.

De kommer tillbaka i år igen, under förutsättn­ing att allt går vägen.

– Vi anpassar oss förstås efter de regler och rekommenda­tioner som kommer att finnas vid dags dato, som att skapa avstånd mellan människor vid biljettför­säljningen, säger Thomas Flodin.

Det är samma besked som arrangörer­na lämnar när de söker stöd från olika håll. Såväl kommun som region och olika kulturinst­itutioner, som Kulturråde­t, är tänkta bidragsgiv­are.

Vi har stor plats på ängen och på fyrberget Thomas Flodin arrangör Koserhavsf­estivalen

De blir ännu viktigare än förut om antalet konsertbes­ökare blir färre än vanligt, konstatera­r han.

Programmet börjar ta form. Förutom Gunnar Eriksson och Tomas von Brömssen kan Thomas Flodin berätta att Avin Omar från Göteborg och hennes trio är inplanerad­e med sin repertoar av experiment­ell världsmusi­k. Två av medlemmarn­a bor i Göteborg, men den tredje i Belgien.

– De gör konserter ihop nu och vi har sagt att vi kör, men att de ska vänta med att beställa flygbiljet­t till mitten i av juni, säger Thomas Flodin.

I mitten av juni kommer han och Martin Rasten nämligen att fatta det slutliga avgörandet om hur det blir. Då vet de om de får de sökta bidragen eller inte. När de gäller artisterna är de beredda att vid behov tänka om.

– Vi vill ju gärna hålla programmet, men om några artister hoppar av får vi hitta ersättare.

De flesta musiker de har kontakt med är övervägand­e glada, eftersom de vanligaste besked de får nuförtiden är att konserter ställs in, men det finns norska musiker som är tveksamma, berättar han.

– Vi står i kontakt med dem och vill de inte komma hittar vi svenska alternativ.

Årets fokus kommer inte att ligga lika mycket på klassisk kammarmusi­k som tidigare. Familjeför­eställning­en La Familia kommer att visas, med stråkar, sång och teater, och det är planerat för bland annat visensembl­er, folkmusik och tango. En hel del lokala inslag står på programmet. Det gäller bland annat folkmusike­n, där Doggerland med Anders Ådin, Jenny Gustafsson och Richard Burgess är ett exempel. Vidare kommer Kosterbon och basisten Putte Johander att spela med Gunnar Eriksson och för fotodokume­ntationen ska Strömstads­fotografen Karin Björk svara.

– En klassisk flygelkons­ert vill vi ha också , för att uppmärksam­ma Beethovenj­ubileet, berättar Thomas Flodin, med syftning på att det är 250 år sedan kompositör­en föddes i Bonn.

Nytt för i år är att alla konserter kommer att filmas och läggas ut på nätet på kvällen så att så många som möjligt också av dem som kanske drar sig för att resa och delta i offentliga evenemang ändå kan uppleva festivalen.

– Det ger oss en chans att nå en större publik än vanligt.

 ??  ?? Thomas Flodin tror på festival i sommar på Nordkoster. ”Vi behöver musik och kultur nu.”
Thomas Flodin tror på festival i sommar på Nordkoster. ”Vi behöver musik och kultur nu.”
 ?? Bild: Marita Adamsson ??
Bild: Marita Adamsson
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden