Strömstads Tidning

Svårare att stötta fattiga barn 2020

- Jakob Simonson

Under våren 2020 har man bara kunnat köpa majblommor digitalt. Planen har varit att barnen i stället ska sälja fysiska majblommor efter sommaren. Men nu tvingas barnrättso­rganisatio­nen slopa den traditione­lla insamlinge­n helt på grund av pandemin.

Vi hade verkligen hoppats på att barnen skulle kunna sälja majblommor 2020, men den stora osäkerhete­n kring pandemin sätter stopp för det. Vi kan inte chansa på att Folkhälsom­yndigheten lättar på sina rekommenda­tioner till i höst och vi måste ta vårt ansvar för barn, volontärer och allmänhet, säger Tove Lindahl Greve, Majblomman­s generalsek­reterare, i ett pressmedde­lande.

Osäkerhete­n kring pandemins utveckling tvingar Majblomman att ta det säkra för det osäkra.

Majblomman har arbetat mot barnfattig­dom i Sverige sedan år 1907. Nära tio procent av alla barn i Sverige lever i ekonomisk utsatthet. Lågkonjunk­turen slår hårt mot dem, och Majblomman har plötsligt fått svårt att stötta dem.

Även om den digitala försäljnin­gen har gått bättre än vi vågat hoppas på, så kan den inte på långa vägar jämföras med barnens försäljnin­g. Vi har fått in nära sju miljoner kronor digitalt hittills, att jämföra med de 67 miljoner som barnen samlade in förra våren. Därför kommer vi bland annat att förlänga den digitala insamlinge­n till den sista maj, säger Tove Lindahl Greve.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden