Strömstads Tidning

Strömstad erbjuds köpa sjukhuset – ”relevant pris”

Nyheter: Kommunen har nu fått ett erbjudande från regionen om att köpa Strömstads sjukhus. Och nu finns det ett pris på fastighete­n. – Ett relevant pris, säger kommunalrå­det Kent Hansson (S).

- Jakob Simonson jakob.simonson@stnb.se 0526-624 10 Linda Smith

Frågan togs upp vid onsdagens möte med kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott (KSAU).

– Det stämmer att vi har fått ett erbjudande från regionen att ta över sjukhuset. Vi tog upp det i KSAU och beslutade att föreslå kommunstyr­elsen att acceptera det bud som regionen kommit med, säger Kent Hansson.

Opposition­en i KSAU reserverad­e sig mot beslutet. Ärendet ska tas upp av kommunstyr­elsen på onsdag nästa vecka.

Även i regionen går ärendet vidare. Än så länge är det regionens fastighets­nämnd som har beslutat att erbjuda kommunen att köpa sjukhuset. Frågan ska nu närmast tas upp i regionstyr­elsen.

Vad säger du om det föreslagna priset på 55 miljoner – är det mer eller mindre än vad ni tänkte er när ni började driva frågan?

– Jag tycker att det är ett relevant pris. Strömstads­lokaler har gjort en noggrann besiktning och det har sedan gjorts en oberoende värdering av fastighete­n som visar att värdet ligger mellan 55 och 75 miljoner, säger Kent Hansson.

Besiktning­en visar att det krävs renovering­ar i de delar av fastighete­n som i dag inte används av någon verksamhet.

– Vi menar att det finns ett investerin­gsbehov i de 40 procent av fastighete­n som i dag är outhyrt. De delarna behöver renoveras och fräschas upp. Men de 60 procent där man i dag hyr ut är i gott skick, säger Kent Hansson.

Hur mycket kommer det att kosta att renovera hela fastighete­n?

– Det är inte helt klart i nuläget. Det beror lite på vilka verksamhet­er som ska flytta in. Sedan tidigare

Efter en oberoende värdering har nu Strömstads kommun fått ett erbjudande från regionen om att köpa sjukhuset för 55 miljoner kronor.

vet vi ju till exempel att vi behöver ett nytt äldreboend­e i Strömstad, och alla invånare vi pratat med vill att det ska ligga centralt. Då kan det vara en bra idé att förlägga det till sjukhuset – då kan man också få samordning­svinster genom att det finns övrig vårdverksa­mhet i huset. Så vi får återkomma till investerin­gsbehovet.

Ingår det i planen att sälja andra av kommunens lokaler?

– Ja, vi har skissat på en flyttkedja där man kan sälja flera av kommunens lokaler i andra delar av stan för att flytta in dem på sjukhuset. Tror du att det kan bli en affär av i år?

– Det kan det bli. Vi kommer att försöka ta beslut i kommunfull­mäktige i juni, och regionstyr­elsen kan å sin sida ta det i september. Då hoppas vi på ett övertagand­e före årsskiftet.

Att Socialdemo­kraterna drivit frågan om att köpa sjukhuset har mött ett stort motstånd av opposition­spolitiker­na i den så kallade 16-gruppen. En av dem är opposition­srådet Lars Tysklind (L).

– Vi i opposition­en tycker att vi har fått ha noll deltagande i den här processen, säger Lars Tysklind.

– Första gången det här kom upp till diskussion så var min första kommentar att det inte finns något egenvärde i att köpa en fastighet, man måste ha ett tydligt syfte och det syftet har vi inte fått presentera­t för oss än.

Förutom köpesumman på 55 miljoner kronor framgår det i skrivelsen från fastighets­nämnden att underhålls­åtgärderna för sjukhusfas­tigheten uppgår till cirka 20 miljoner kronor per år de närmaste tre till fyra åren.

– De facto är ju sjukhuset ingen vinstmaski­n utan som det ligger i dag är det en förlustaff­är, säger Lars Tysklind.

– Det känns också lite bekymmersa­mt att det förespegla­s – som man får känslan av och som kom upp under valrörelse­n – att om kommunen köper sjukhuset skulle det betyda att vi får mer vård i Strömstad. Det sambandet finns ju inte alls. För varför skulle regionen bedriva mer vård? Man äger ju byggnaden nu, varför bedriver man inte mer vård där nu då? Det tycker jag är jättevikti­gt att få fram i den allmänna diskussion­en.

Och diskussion­en fortsätter – på onsdag tas ärendet upp i Strömstads kommunstyr­else.

 ?? Bild: Jakob Simonson ??
Bild: Jakob Simonson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden