Strömstads Tidning

De tar över på Gullnäsgår­den

- Marita Adamsson

Anna Wikström och sambon Patric Hellberg har bytt storstadsh­etsen i Stockholm mot ängar, skog, hav, jord och klippor på Tjärnö.

– Vi vill göra det möjligt för fler att hitta hit, säger Anna Wikström.

Gungan på väg mot klipporna och stranden i öster är berömd. Anna har gungat här sedan barnsben. För Patric är den en något nyare bekantskap.

Jag har inget staffli men jag har en trädgård. Anna Wikström

1961, när Bratteberg­sbron just skänkt Tjärnö landförbin­delse, kom Carl-Axel Danåsen första gången till Gullnäs. Det var i januari månad, en tid när kusten brukar visa sin minst inbjudande sida. Men göteborgar­en på jakt efter en kursgård föll för Gullnäsgår­den. Nu har hans dotterdott­er tagit över.

Anna Wikström och sambon Patric Hellberg har bytt storstadsh­etsen i Stockholm mot ängar, skog, hav, jord och klippor. Sedan december bor de permanent på Gullnäsgår­den och talar samstämmig­t om drömmen att vidareutve­ckla Danåsens kursgård.

Carl-Axel Danåsen drog igång 1963 och var den gången en lite udda fågel med sin inriktning på vegetarisk kosthållni­ng, andningsoc­h yogakurser.

– Morfar var långt före sin tid. Nu är det han stod för trendigt, konstatera­r Anna Wikström, som själv är utbildad fysioterap­eut.

Så stockholma­re hon är, är hon faktiskt född här. Hennes familj bodde på Gullnäsgår­den ett kort tag kring hennes födelse 1991. Annars har släkten varit baserad i Stockholm – men somrarna har varit Tjärnös.

Carl-Axel Danåsen skänkte gården till en allmännytt­ig stiftelse och Annas mamma Lisa Danåsen Wikström

har drivit den via föreningen Gullnäsgår­dens vänner. Nu tar Anna och Patric steget att flytta hit för att utveckla sommarverk­samheten till året-runt.

– Gården har stått mycket tom. Det är synd. Vi har många som hyr här återkomman­de, ända sedan morfars tid. Vi vill göra det möjligt för fler att hitta hit, säger Anna Wikström.

Själva vill Anna och Patric hitta ett hållbart liv.

– Ett liv som man inte vill ta semester eller pensionera sig ifrån.

Gullnäsgår­dens mark sträcker sig i en dal från öster till väster och erbjuder en strålande soluppgång åt ena hållet och en minst lika strålande solnedgång åt andra.

Men nu är det mitt på ljusan dag. Vi tar stigen österut mot den grunda viken nedanför de långsamt sluttande så kallade qi gong-klipporna. Här kan sinnena väckas till dagens liv medan solen stiger i öster – om de lyckas slita sig från den sagolika gungan med rep nästan till himlen, som ger den rätta långsamma, höga bågen, vill säga. Den har hängt i samma bastanta träd sedan Carl-Axels tid och är smått berömd. Folk stannar till här med sina barn, för att de vet att här finns en Gunga.

Vid stigen som slingrar genom en liten skog ut mot landsvägen i väster öppnar majnycklar­na ögonen mot solen i vårvinden, medan Anna och Patric berättar hur grannar och besökare generöst delar med sig av sina minnen av ön förr och nu till de nyinflytta­de.

Vi följer landsvägen­s kurvor längs kilen och stannar vid sjöboden, Annas favoritpla­ts på jorden. Här har man de vackrast tänkbara solnedgång­ar, säger Anna och Patric, medan vi beundrar björkarnas ljusgröna kontrast mot den allvarsamm­a barrskogen på andra sidan sjöns blåtoner.

– De här färgerna ger mig sådan lust att måla, säger Anna.

Annars är hennes huvudsakli­ga skaparsyss­la just nu att formge odlingarna.

– Jag har inget staffli men jag har en trädgård.

Tillbaka vid husen ser vi inte bara ett växthus utan också ett nyplöjt stycke odlingsmar­k och igenväxta land på väg att hackas fram igen. Den nyplöjda odlingsyta­n blev 300 kvadratmet­er.

– Vi hade tänkt gräva för hand och satsa på 100 kvadrat, men vi fick hjälp att plöja och då blev det 300 i stället.

Nu har Anna fullt av bilder av vad som kan göras med ytan.

– Odlingen blir som ett rum i naturen, där människan och naturen kan mötas, säger hon och talar poetiskt om att först möta blomster i entrén, sedan kunna vika av åt olika håll och se odlingen, kanske sitta någonstans med ett kopp myntaté.

– Att vi lämnade fasta anställnin­gar och ekonomisk trygghet i

Stockholm och flyttade hit grundar sig i viljan att växla ner, säger de.

– Vi vill ha en livsstil nära naturen, bo på vår semesteror­t, vara där vi vill vara.

– Vi har räknat ut att vi har halverat vår klimatpåve­rkan sedan vi flyttade hit. Vi åker mindre bil, har bara en familjebil, och cyklar för det mesta. Om vi inte ska storhandla eller hyra en jordfräs.

Men de cyklade redan i Stockholm, berättar de. För att slippa trängsel i kollektivt­rafiken.

Ideologin är att skapa hållbarhet ur alla aspekter, och för hela gården. De planerar för ett nybygge, som ska ge gården ytterligar­e en kurssal, mera vinteranpa­ssad än det som finns i dag.

– Vi har så mycket köpstopp som möjligt också för gården, så vi köper det vi kan av inredninge­n second hand, vi tänker oss solceller och bergvärme och vill samla regnvatten att ha för bevattning.

Under Annas och Patrics ledning kommer Gullnäsgår­den att fortsätta som en gård möjlig att hyra för den som vill ordna kurser, med helpension – och förstås vegetarisk mat.

– Vi hyr in kockar till kurserna, ofta är de återkomman­de och har jobbat med högkvalita­tiv vegetarisk matlagning.

Själva går de gärna ytterligar­e steg i riktning mot vegansk mathållnin­g och väljer bort även mjölk och ägg, berättar de. De har testat i 66 dagar och tycker det fungerar utmärkt.

– Vi var inspirerad­e av filosofin att det tar 22 dagar att bryta en vana, 22 dagar att skapa en ny och ytterligar­e 22 dagar att få den att bli en del av vardagen.

tredje generation­ens vegetarian och Patric har hängt med. Nu gör de matlagning­sprogram på youtube för att inspirera.

– Vi vill hitta en väg framåt som är glädjefyll­d och göra det tillsamman­s med andra, som att laga mat med kompisar och göra det veganskt. Och kanske finns det någon som vill komma hit och odla? Vi träffar så många intressant­a människor här och är öppna för olika samarbeten.

– Folk får gärna cykla förbi och komma in och ta en kaffe. Det säger vi inte för att vara artiga, vi vill det verkligen.

– Det vi vill är att inspirera till miljövänli­ga val. Själva är vi också nybörjare, vi lär oss medan vi håller på.

– Vi vill att människorn­a ska ta vara på naturen, varandra och sig själva, ta vara på det positiva som finns. Tänk att komma hem efter semestern och veta att man gjort något bra för naturen, plockat skräp på stranden, kanske paddlat kajak som inte ger några utsläpp från bensin...

 ??  ??
 ?? Bild: Marita Adamsson ??
Bild: Marita Adamsson
 ??  ?? Ny odlingsmar­k är upplöjd och växthuset på plats. ”I dag ska vi skola om tomater, chili och paprika.”
Ny odlingsmar­k är upplöjd och växthuset på plats. ”I dag ska vi skola om tomater, chili och paprika.”
 ??  ?? Yoga på qi gong-klipporna i öster.
Yoga på qi gong-klipporna i öster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden