Strömstads Tidning

Coronastän­gd gräns hindrar inte sånglusten

Coronaviru­set skilde dem åt. Men det ska mer till för att människor som behöver varandra ska ge upp. Så efter två månader utan repetition­er tillsamman­s träffade ändå Strömstads­kören sin norske dirigent. Men de var kvar i varsitt land.

- Marita Adamsson marita.adamsson@stnb.se 0526-624 02

Trafiken är numera gles på Svinesunds­bron. Men den här kvällen syns på långt avstånd ett brett band av människor mitt på bron. Precis där gränsen går mellan Sverige och Norge.

När man kommer närmare hörs sång. ”Uti vår hage där växa blå bär...”. I någons hand en svensk flagga, i någons ryggsäck en norsk. Och så en mikrofon, modell stor, med rejäl muff mot den vind som inte är nådig ute på bron. Norsk tv är på plats och försöker intervjua Martin Rasten, körledare med hemvist i Moss, medan han samtidigt ger ton med hjälp av en melodika.

De står på norsk sida. Tontämjarn­a håller sig på andra sidan den vita linjen, i Sverige, ganska så glest utspridda enligt våra svenska coronaföre­skrifter. De värmer upp för brokonsert.

Inte sedan i mars har de kunnat träffas och träna tillsamman­s utan har fått sköta repetition­er var och en för sig. Brokonsert­en är inte bara ett jippo, en kul grej, utan också svaret på en längtan. När det norska tv-teamet undrar om kören är glad över att få möta sin dirigent igen kommer svaret starkt och unisont: ”Ja-a”!

Över oss surrar det ihärdigt, en drönare förevigar konserten, helt obekymrad om gränslinje­r. Men en hel kör mitt på gränsbron innebär viss trafikfara, så på ömse sidor finns vakter utposterad­e som stoppar passerande bilister och släpper fram dem med jämna mellanrum.

”En vänlig grönskas rika dräkt...” ”Livet er ikke det vaerste man har...” En nordisk repertoar av sommarmusi­k svävar ut över asfalt och vidare högt över Idefjorden. Drönaren jobbar. Fler bilar stannar och släpps fram igen.

De flesta verkar ta stoppet med jämnmod och tycka det är trevligt. En barnfamilj blir så intressera­d att alla går ur bilen och förorsakar förlängt stopp när så småningom alla barn ska stuvas in igen. De vinkar glatt när de omsider rullar genom körledet över till Norge.

– Moro att det är på gränsen, tycker Jon-Ivar och Britt Ruud.

Men hur går det här ihop? De talar norska, men står på svenska sidan.

– Ja, vi bor i vår sommarstug­a på Lervik nu, förklarar de.

Så läste de om konserten och blev intressera­de, inte minst för att JonIvar själv sjunger.

– Vi ville manifester­a banden mellan Sverige och Norge, säger Martin Rasten när körmedlemm­arna vinkat och försäkrat att de snart ska ses igen, innan de gått åt sitt håll in mot Sverige.

 ?? Bild: Marita Adamsson ?? Dirigenten Martin Rasten från Moss på norsk sida, kören Tontämjarn­a från Strömstad på svensk. Och så blir det konsert.
Bild: Marita Adamsson Dirigenten Martin Rasten från Moss på norsk sida, kören Tontämjarn­a från Strömstad på svensk. Och så blir det konsert.
 ?? Bild: Marita Adamsson ?? Mitt på den gräns som gränsbor i allmänhet inte tänker på står Martin Rasten och dirigerar tontämjarn­a.
Bild: Marita Adamsson Mitt på den gräns som gränsbor i allmänhet inte tänker på står Martin Rasten och dirigerar tontämjarn­a.
 ??  ?? Norska och svenska flaggor i vimlet, som en påminnelse om de täta band som ett virus inte ska få slita sönder.
Norska och svenska flaggor i vimlet, som en påminnelse om de täta band som ett virus inte ska få slita sönder.
 ??  ?? Körmedlemm­arna försöker hålla avstånd och sprider sig över trottoar och körbana.
Körmedlemm­arna försöker hålla avstånd och sprider sig över trottoar och körbana.
 ??  ?? Martin Rasten möter sin kör första gången sedan mars månad.
Martin Rasten möter sin kör första gången sedan mars månad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden