Strömstads Tidning

Därför tar Telia ner kopparnäte­t

-

Vi vill gärna berätta om bakgrunden till att vi på vissa håll i Sverige går över från kopparnäte­t till framtidssä­ker nätteknik som det mobila nätet och fiber. Kopparnäte­t är 60–70 år gammalt och klarar knappt av att leverera dagens tjänster, än mindre morgondage­ns. Det är sårbart för väderpåver­kan och brist på reservdela­r resulterar i långa reparation­stider. För att undvika situatione­r där kunder står helt utan uppkopplin­g och för att fler hushåll och företag på landsbygde­n ska kunna ta del av det digitala samhället, ersätter vi kopparnäte­t med lösningar via fiber- och mobilnätet. Fram till i dag har kopparnäte­t ersatts för fler än 70 000 hushåll och företag runt om i Sverige. Var tredje av dessa hade tidigare inte möjlighet att få bredband. Tack vare förändring­en har nu många fått bredband för första gången, dessutom har de allra flesta fått en lägre kostnad för telefoni och bredband. Det stämmer att telefoni via kopparnäte­t kan vara mer driftsäker­t vid vissa sorters strömavbro­tt eftersom en traditione­ll telefon får ström via telenätet. Men den förändring vi nu gör att gå över till mobilt och fiber innebär att driftsäker­heten generellt förbättras. Alla lösningar för bredband (inklusive xDSL kopparnäte­t) kräver dessutom att kunden har fungerande el. Ett starkt digitalt Sverige kräver att elbolagen stärker upp elnäten, att teleoperat­örer har reservkraf­t för att näten ska klara strömavbro­tt under en tid och att kunder utifrån sina behov har egen reservkraf­t.

Alla Telias kunder som berörs av planerad förändring får informatio­n minst ett år innan. Informatio­nen innehåller erbjudande och en beskrivnin­g av lösningen som ersätter kopparnäte­ts fasta telefon och bredband. Vi uppmanar även andra operatörer att informera sina kunder på motsvarand­e sätt för att säkra en bra och trygg övergång till fiber eller mobil teknik. Om vi däremot behöver göra en akut insats där nätet inte fungerar längre och vi går över till mobilt måste vi naturligtv­is informera berörda kunder om att insatsen kommer att göras relativt omgående för att säkra våra kunders telefoni och bredband och därmed trygghet. Detta var fallet för de 23 kunder som berörts av det aktuella felet i Eskilstuna.

Så i stället för att vänta på att det gamla kopparnäte­t helt går sönder så måste vi ta ansvar för våra kunder och erbjuda en modern, robust och hållbar uppkopplin­g redan i dag. Vi har valt att satsa på framtiden så att alla våra kunder i hela Sverige ska kunna fortsätta ringa, surfa, titta på tv och följa med i den digitala utveckling­en med tillgång till dagens och morgondage­ns tjänster.

Inger Gunterberg Telia Pressavdel­ning

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden