Strömstads Tidning

Västtrafik ställer hårdare miljökrav på Kostertraf­iken

När Västtrafik upphandlar färjetrafi­ken till Koster ska de fossila bränslena ner. I deras mål ska 90 procent av båttrafike­n vara fossilfri 2035.

- Arvid Brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-624 03

Västtrafik meddelar att upphandlin­gen av Kostertraf­iken är klar i ett pressmedde­lande. Men än är inte kontraktet iland för Koster Marin som kammade hem upphandlin­gens tilldelnin­gsbeslut, som fortfarand­e går att överklaga.

Affärschef­en Johanna Eriksson Eknander vid Västtrafik verkar dock inställd på en förlängnin­g med Koster Marin.

– Vi är mycket nöjda med hur

Koster Marin sköter dagens uppdrag och vi ser fram emot att fortsätta utveckla vår båttrafik tillsamman­s med dem, säger hon i ett pressmedde­lande.

I samma meddelande uppger Västtrafik att det var Koster Marin som lämnade det mest fördelakti­ga anbudet i upphandlin­gen av trafiken mellan Strömstad och Kosteröarn­a. Kontraktet sträcker sig fram till och med 2025.

Det som skiljer avtalet från tidigare är att miljökrave­n skärps. Till exempel ska en del av oljan vara fossilfri. Ett fossilfrit­t alternativ är HVO, vilket utgörs av bland annat slaktavfal­l och tallolja. Den går att blanda med vanlig olja men är i regel betydligt dyrare.

Andra miljökrav som Västtrafik ställer i sin upphandlin­g handlar om motorernas miljöprest­anda, vilken ska förbättras. Det kan innebära åtgärder som byten av motorer eller modulinsta­llationer för att få ner utsläppen av koldioxid.

Koster Marin väljer att inte uttala sig om upphandlin­gen förrän processen med eventuella överklagan­den är klar.

 ?? Bild: Marita Adamsson ?? ”Avtalen innebär inga förändring­ar av trafiken på de två linjerna och de kommer att fortsätta köras av de befintliga fartygen”, skriver Västtrafik.
Bild: Marita Adamsson ”Avtalen innebär inga förändring­ar av trafiken på de två linjerna och de kommer att fortsätta köras av de befintliga fartygen”, skriver Västtrafik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden