Strömstads Tidning

Nu ska ålgräsänga­rna på Koster restaurera­s

Landets största restaureri­ng och återplante­ring av ålgräs kommer mellan maj och juli att genomföras på Koster efter fjolårets lyckade testplante­ring. Det handlar om 8 000 kvadratmet­er som ska planteras i två vikar på Sydkoster, med hjälp av dykare.

- Hannah Palmhagen hannah.palmhagen@stnb.se

Ålgräs är en typ av sjögräs som kan bilda ängar under ytan. Dessa ängar är bland annat viktiga för den biologiska mångfalden. Runt om i Kosterhave­ts nationalpa­rk finns dessa undervatte­nsängar, men i vikarna Långevik och Tångudden har de försvunnit. Efter upptäckten för två år sedan testplante­rades det en mindre del ålgrässkot­t för att se om de överlevde. Och det gjorde de.

I och med det lyckade resultatet så vågar man nu gå ut och göra en större plantering­ssatsning. Satsningen är en del i ett fyraårigt projekt som både utförs och finansiera­s av Europeiska havs- och fiskerifon­den tillsamman­s med Havs- och vattenmynd­igheten.

– Inför nationalpa­rkens bildande 2008 inventerad­es havsbottne­n och då fanns det ålgräs i båda vikarna men så 2018 var det helt borta, säger Anita Tullrot som är marin naturvårds­förvaltare på Kosterhave­ts nationalpa­rk.

Skott från en närliggand­e, tät odling kommer att tas och planteras om i ett schackruti­gt mönster i

Långevik och Tångudden, på så sätt att varannan kvadratmet­er är planterad och varannan tom. Anledninge­n till detta är att mindre skott behöver tas och de kommer att växa ihop.

Varför ålgräsänga­rna i de två vikarna har försvunnit är ännu oklart men en teori är att ankring av fritidsbåt­ar kan vara orsaken. I Långevik är det många båtar som ankrar.

– Forskarna hjälper oss undersöka om det skulle finnas någon annan förklaring än ankringarn­a. Vi ska bland annat titta på gamla flygbilder för att försöka ta reda på vad som har hänt, säger Anita Tullrot.

På Naturum Kosterhave­t arbetar man aktivt för att informera både besökare och båtfantast­er om vad som faktiskt finns under ytan. Bland annat har de satt upp skyltar där fakta om de hotade ekosysteme­n finns.

– Ålgräsänga­r är viktigare än man kanske tror. Det är många fiskar som har sina uppväxtomr­åden där. Det svåraste är att få ut informatio­nen. Det finns ju inga fritidsbåt­sägare som aktivt vill förstöra havsbottne­n, säger hon.

På måndag kommer länsstyrel­sen att ta båten ut till platsen för återplante­ringen av ålgräs. Tidningen följer med.

 ?? Bild: Malin Bring ?? ”Ålgräsänga­r är viktigare än man kanske tror”, säger Anita Tullrot, naturvårds­fövaltare vid Kosterhave­ts nationalpa­rk.
Bild: Malin Bring ”Ålgräsänga­r är viktigare än man kanske tror”, säger Anita Tullrot, naturvårds­fövaltare vid Kosterhave­ts nationalpa­rk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden