Strömstads Tidning

Här är idrotten som går för fulla segel i coronatide­r

När andra idrotter har svårt att få fart så är det full verksamhet för Strömstads segelsälls­kap. På klubbholme­n Skurveskär har segelträni­ngen kommit igång, för både unga och något äldre.

- Jerker Norlander jerker.norlander@stnb.se

Blivande kappseglar­e. Antonio Svensson, Leo Esbjörnsso­n, Joel Cavalli-Björkman och Alex Esbjörnsso­n har kommit iland efter kappseglin­gsträninge­n i optimistjo­llarna.

Den yngsta gruppen har redan varit på vattnet med sina optimistjo­llar flera gånger.

– Den här gruppen har varit igång i flera år, berättar Leif Cavalli-Björkman, som leder den här gruppens träning tillsamman­s med Christian Esbjörnsso­n.

– Nu har vi kommit så långt att vi har börjat träna kappseglin­g med starter och regler. Det blir små korta race på en rak bana.

Segelsälls­kapet är bra försett med båtar. Optimisten är populär som enmansbåt och sedan finns det åtta 2-kronor där man kan vara tre personer ombord. Det är en idealisk skolbåt med plats för en instruktör och två elever.

– Vi har möjlighet att ta emot fler nybörjare. Varje måndag är det öppet på Skurve för de yngre seglarna. Känner man för att bara åka följebåt så går det lika bra, säger Leif Cavalli-Björkman.

Det är ingen tvekan om att ungdomarna har roligt. Det blåser ganska friskt på utsidan piren och de små optimistjo­llarna pilar fram genom vågorna. En minut innan start hörs en signal och då radar de upp sig bakom startlinje­n för att leta upp bästa startposit­ion. En mindre lyckad start går snabbt att hämta in på den korta banan. Lycka är att komma först över mållinjen och få höra målskottet.

För Shahin Moosavifar är det första säsongen som han är med på seglarakti­viterna. Han lär sig seglingens grunder i en 2-krona tillsamman­s med Ebba Axelsson-Larsholt. Lugnt och pedagogisk­t förklarar hon vad som skall göras och Shahin är snabbt med på noterna. Han sköter focken och snart släpper och drar han i skotet utan att Ebba behöver instruera.

Några turer till med Ebba och Shahin seglar nog snart på egen hand i en optimistjo­lle.

Ebba går på det seglande gymnasiet på Öckerö och distansläs­er hemifrån just nu. Hon har redan gjort en tur över Atlanten med skolfartyg­et Gunilla och ser fram emot nästa tur.

– Jag skulle vilja starta seglarskol­a här på Skurve. Det kan jag göra nästa sommar när jag har fyllt arton år, säger hon.

Strömstads segelsälls­kap har inte haft någon seglarskol­a på sommaren på många år, men finns det intresse så kanske det är idé att starta en kurs igen.

– Båtliv och friluftsli­v hör ihop, säger Leif Cavalli-Björkman.

Han berättar att klubben ordnar läger varje år på Ursholmen och bor i husen på fyrplatsen. Det brukar vara två–tre dagar och då har man med sig båtar och seglar så mycket som möjligt.

– Det händer så mycket när man seglar, säger Alex Esbjörnsso­n, när optimistse­glarna kommer till bryggan efter träningspa­sset.

– Ibland går det väldigt fort, så plötsligt står man stilla och sedan ökar det igen.

– När vi inte seglar så lär vi oss lär vi oss knopar och regler på sjön. Vinden in i höger öra, då är det bara att tuta och köra. Det är en bra regel, säger Antonio Svensson.

På andra sidan piren är båtarna mindre, men lika kvicka. Det är Bengt Rosengren, Bengt Fröjd, Rolf Böhn och Kurt Hellström som plockat fram sina radiostyrd­a segelbåtar och lagt en bana i skydd av pontonerna.

– Detta är inte lätt. Höger på manöverkon­sollen blir styrbord i båten, men när man vänder så blir det tvärtom och höger blir babord, säger Bengt Fröjd.

– Man får låtsas att man sitter i båten. Då går det lättare, säger Kurt Hellström.

Kappseglin­gsreglerna gäller och krockar man med någon båt så blir det straffrund­or.

Klassen heter Micro Magic och båtarna byggdes i en studiecirk­el i klubbhuset för något år sedan. Om någon skulle vilja pröva på radiosegli­ng så finns det några begagnade båtar att överta.

– Det är så nära riktig segling man kan komma, säger Bengt Rosengren.

 ?? Bild: Jerker Norlander ??
Bild: Jerker Norlander
 ??  ?? Shahin Moosavifar har bara seglat några gånger men redan lärt sig mycket. Här seglar han 2-krona tillsamman­s med Ebba Axelsson-Larsholt.
Shahin Moosavifar har bara seglat några gånger men redan lärt sig mycket. Här seglar han 2-krona tillsamman­s med Ebba Axelsson-Larsholt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden