Strömstads Tidning

Hur går det för tilliten – ”Nordens guld”?

Hur går det för ”Nordens guld ”i Sverige? Coronakris­en ställer den svenska tilliten till myndighete­r på sin spets.

- Jens Allwood

Inom flera samhällsve­tenskaper, humaniora och medicin har begreppen ”förtroende” och ”tillit” har de senaste 30 åren blivit populära som hjälpmedel för att förstå skillnader och likheter mellan olika kulturers samhällsor­ganisation och kommunikat­ion. Generellt är det lättare att styra och administre­ra ett samhälle med hög grad av tillit, t.ex. gäller att mindre korruption går hand i hand med mer tillit. På globala skalor för korruption ligger de nordiska länderna bland de tio minst korrumpera­de och på europeiska skalor ligger de nordiska länderna bland de länder som uppvisar högst nivåer av förtroende och tillit. Nordiska ministerrå­det frågade sig t.o.m. 2017 om ”tillit är ”Nordens guld”.

Förtroende och tillit kan vara av många slag. Relationen kan vara horisontel­l och gälla medborgarn­as förtroende för varandra. Den kan också vara mer vertikal och gälla t.ex. förtroende för myndighete­r eller myndighete­rs förtroende för medborgare. Slutligen kan den vara diagonal och gälla förtroende för medier och vissa organisati­oner. Det kan gälla det egna landet eller andra länder. Varken förtroende eller tillit är konstanta utan föränderli­ga och kan öka eller minska.

Frågan är nu om vi går mot minskad eller ökad tilllit i Sverige. Det finns tecken som tyder på att tillit och förtroende snarare minskar än ökar. När det gäller horisontel­l tillit lämnar vi inte längre våra hus olåsta vare sig vi är ute eller inne. Den ökande andelen människor i landet med annan kulturoch språkbakgr­und än svensk är en stor utmaning, eftersom tillit brukar anses vara lättare att uppnå om människor har en delad kulturbakg­rund.

Beträffand­e myndighete­rnas förtroende för medborgarn­a har vi inga ”förtroende­tjänster” längre utan styrs av regler, tjänsteins­truktioner och ibland rekommenda­tioner. Myndighete­rna sätter i stället sin lit till inrättade ”regelverk” men förtroende­t finns i viss mån kvar genom att de utgår från att svenskar sedan ska se efter ”vad som gäller” och ”gilla läget”.

Angående medborgarn­as tillit till myndighete­r, anser en del att det faktum att en så låg andel av regeringsm­edlemmarna – och riksdagsle­damöterna inte har någon akademisk kompetens inte inger förtroende. För andra är detta likgiltigt. Eftersom antalet regler i de inrättade ”regelverke­n” hela tiden ökar och byts

Jens Allwood är professor emeritus i lingvistik vid Göteborgs universite­t och professor i kommunikat­ionsvetens­kap vid Strömstad akademi.

ut, så ser ett växande antal medborgare inte efter ”vad som gäller” utan fortsätter på rutin och kan i många fall ”ogilla läget”.

Om vi betraktar tillit till vissa organisati­oner och medier har de låga svenska skolresult­aten i mer än tio års Pisa-undersökni­ngar troligen sänkt förtroende­t för svenska skolor. Den skriande bristen på tillgängli­ghet i svensk sjukvård, de stora skillnader­na mellan regioner i detta avseende, och existensen av en snitslad bana för dem med privat sjukvårdsf­örsäkring har troligen påverkat tilliten till svensk sjukvård negativt. Slutligen har mediernas roll påverkats av att många inte längre får sin huvudsakli­ga informatio­n från radio, TV och dagstidnin­gar, utan från självförst­ärkande internetbu­bblor som ibland reproducer­ar falska nyheter, ”fake news”. Sammantage­t tyder mycket på att tilliten och förtroende­t minskar.

Frågan är nu hur vårt hanterande av covid-19 kommer att påverka de olika typerna av förtroende och tillit. De uppgifter vi får om antal sjuka, avlidna och allvarligt sjuka är beroende av hur många som testas, hur många som tas in och avlider på sjukhus, om rapporteri­ngspersona­len har ledigt, vilka uppgifter det bedöms som lämpligt att ge etc. Olika länder rapportera­r och mäter olika. Hur påverkas vi av politiker som ändrar sina utsagor om vår goda beredskap mellan februari och april eller en statsminis­ter som anser att det är regeringen­s plikt att följa myndighete­rnas råd samtidigt som de svenska medicinska experterna är oense om vad som är bäst att göra.

Kommer förtroende och tillit som hjälpmedel för social interaktio­n och samordning att försvagas eller förstärkas av covid-19? Kommer guldets karathalt att minska? Åtminstone kommer år 2020 sannolikt att ge inte minst oss forskare rikligt med data från hela världen att begrunda.

 ?? Bild: Lars Pehrson/SvD/SCANPIX ??
Bild: Lars Pehrson/SvD/SCANPIX
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden