Strömstads Tidning

Marita Adamsson: Gränsfolke­t bör manifester­a sin samhörighe­t – och vara virusförsi­ktigt

-

Jag ser dem på långt håll. Som en myrstack mitt på bron, mitt på gränsen. Det är en kväll i maj men inte vilken majkväll som helst. För nu är det 2020 och den svensk-norska gränsen något mycket mera än en vit linje mitt på Gamla Svinesunds­bron som man går, cyklar, kör eller springer över utan att tänka närmare på den. Uppmärksam­heten brukar ligga på den hisnande utsikten.

Men nu är blicken delad. Litet skratt uppmärksam­mar att Tontämjarn­as dirigent Martin Rasten för ett ögonblick tappat balansen och ramlat över på svensk sida. Förbjudet i coronatid – om han inte är beredd att sitta i karantän (fast han får nog egentligen passera, eftersom det handlar om arbete).

Kören får hålla sig på sin sida linjen. Men sjunga ska de – och Martin dirigera.

Det är klart att det på sitt sätt är ett jippo. En drönare flyger kors och tvärs över gränsen och dokumenter­ar, norsk tv sträcker sin coronalång­a mikrofon mot både dirigent och kör. Redan samma kväll ska evenemange­t visas i norsk tv.

”Man måste ha litet kul”, säger Martin när han packar ihop sina saker och lovar körmedlemm­arna att ”vi ses”.

Det är en manifestat­ion med glimten i ögat. Men den är samtidigt djupt allvarlig. Det är tydligt att kören längtat efter ett möte öga mot öga med sin ledare – han efter kören. I flera år nu har det kommit forskning som visar att just körsång är god för människors psykiska hälsa – sång och social gemenskap i förening. Så det klart att den här vita gränslinje­ns nya innebörd – ”hit men inte längre” – är kännbar för Tontämjarn­a.

Och för många andra. Strömstads kommundire­ktör Mats Brocker har samma morgon sagt till mig att Strömstad försöker förklara sitt speciella läge för regeringen, bland annat visa hur sammanflät­ade gränsborna är, att vi inte uppfattar riksgränse­n som en naturlig avgränsnin­g utan är delar av samma samhälle.

Det känns underligt att stå här vid linjen och veta att jag, om jag skulle vilja, denna kväll faktiskt inte bara kan fortsätta rakt fram och se hur det ser ut vid Svinesunds­terrassen, det gamla kaféet som var en internatio­nell samlingspu­nkt innan nya bron tog över trafikströ­mmarna, att jag inte heller skulle kunna ta en promenad ner till Gamla färjeläget och fundera över den ännu äldre historien. Och inte kan jag göra allvar av planerna på att någon ledig dag göra en vandring i kultur- och naturmarke­r kring Halden eller Fredriksta­d.

Jag har aldrig upplevt gränsen stängd. Passfrihet och annan frihet är gammal vid svensk-norska gränsen. Jag tyckte det var kusligt redan att det kom krav på id-handlingar för att passera i samband med flyktingvå­gen 2015, men detta är något helt annat. Tänk, jag hann precis tillbaka från vinterferi­en utanför Lillehamme­r innan världen förändrade­s.

Strömstads­släkten har inte kunnat åka på begravning hos norska anförvante­r, vi har skickat minnesgåva istället. Det må vara hänt, men tänk på alla som är vana att träffas mycket ofta. De små gula skyltarna i Bullaren som förkunnar att ”riksgränse­n följer bäcken” har ju mest varit kuriosa – och samtidigt alltid fått mig att med stolthet tänka på att gränsen här inte spelar någon roll, att vi är i verklig mening brödrafolk och att Sverige och Norge är ett strålande exempel på att gamla krigstraum­an kan läka och ersättas av vänskaplig­a band.

Människor på ömse sidor om gränsen här har aldrig låtit sig skiljas av den. Jag har hört berättelse­r om hur man i de sista krigen fick ta soldater från avlägsna delar av länderna till slagfälten, eftersom de lokala inte kunde döda sina grannar och släktingar. När den tyska ockupation­en under andra världskrig­et verkligen stängde gränsen gifte sig som bekant ett norsk-svenskt par stående på en sten i bäcken nedanför Älgafallet, mitt på gränsen. Under samma tid skickades barn i Krokstrand ut för att leka på Idefjorden­s is – medförande paket med förnödenhe­ter som kunde skjutas över till norska barn. Kors och tvärs över gränsen smög kurirer för motståndsr­örelsen och flyktinglo­tsar.

Nu är det ett virus, inte kriget, som stängt. Strömstad vill gärna övertyga norska regeringen om att det inte är så farligt att resa över till grannbyn. Hur det än går, så kommer det att vara en gemensam uppgift för gränsfolke­t att upprätthål­la försiktigh­eten. Alltså: socialt avstånd, handtvätt, oavsett land. Men sjunga kan man – om än inte rakt i ansiktet på grannen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden