Strömstads Tidning

Regionens förslag: Lägg ner Ronden så fort som möjligt

Nu ligger förslaget på regionstyr­elsens bord: Lägg ner Ronden mellan Strömstad och Näl, så fort som möjligt. Beslut ska fattas i dag, tisdag. Blir det enligt förslaget kan Ronden 6 sluta gå i december i år.

- marita adamsson marita.adamsson@stnb.se 0526-624 02

Nyheter: I dag ligger förslaget på regionstyr­elsens bord. Tas beslutet enligt förslaget kan Ronden 6, sjukresebu­ssarna mellan Strömstad och Näl sluta gå i december. Margareta Fredriksso­n (L) tycker att det är förhastat.

Tidningen har flera gånger sedan i höstas berättat om diskussion­erna kring Rondenbuss­arna i allmänhet och Ronden 6, som trafikerar sträckan Strömstad-Näl, i synnerhet.

Sjukresorn­a är en stor utgiftspos­t för regionen. En utredning har haft i uppdrag att se över sjukreseve­rksamheten och göra den billigare. Samtidigt har regionstyr­elsen temporärt tagit över ansvaret för sjukresorn­a från hälso- och sjukvårdsn­ämnderna. Den tillfällig­a ansvarsför­ändringen skulle gälla för 2020, men i förslaget som behandlas i dag ingår också att låta ansvaret finnas kvar hos regionstyr­elsen även nästa år för att ”möjliggöra en utvärderin­g”.

Förslaget innebär en nedläggnin­g av Ronden 6, som går mellan Strömstad och Näl utan byten och är öppen även för andra resande än dem som ska till vårdinrätt­ningar.

Nedläggnin­gen ska ske så snabbt som möjligt, vilket betyder i december i år.

Hela Rondenkonc­eptet ska enligt förslaget avvecklas från juni 2022. Beräknad besparing är 6 miljoner kronor. Det kan jämföras med att summan för samtliga sjukresor av hälso- och sjukvårdsn­ämnderna beräknades till 435 miljoner för år 2020, innan regionstyr­elsen tog över och lade en budget för sjukresor på 356 miljoner för samma år.

Det är alltså inte Ronden som är den stora utgiftsbov­en, vilket också regionens utredare konstatera­t: ”Det effektivas­te sättet att få mycket resor för pengarna, utan att begränsa antalet resor för patienten, är därför att flytta sjukresor från taxi till Ronden eller kollektivt­rafiken”, skrev de. Att lägga ner Ronden 6 skulle enligt de senaste

beräkninga­r som finns i underlaget till regionstyr­elsen spara 200 000 kronor. Styckprise­t för resorna har minskat, eftersom fler under 2019 valt Ronden, framgår också. Ändå blir förslaget nedläggnin­g.

– Det är en liten del i helheten, men vi hanterar skattemede­l och ska se till att de används effektivt, men det här ska inte drabba resenärern­a negativt, säger Sverker Hänel, som står bakom tjänsteför­slaget.

Ett argument för att lägga ner Ronden har varit dålig beläggning, men försök har gjorts att, precis som utredarna var inne på, få fler att välja Ronden; bland annat togs egenavgift­en för resa med Ronden till vården bort i juni förra året. Även en medföljare åker gratis.

Enligt det förslag regionstyr­elsen nu ska ställning till är alternativ­et till Ronden 6 kollektivt­rafik, till exempel bussarna från Strömstad till Torp, där man kan byta för att ta sig till Uddevalla sjukhus. Mellan Uddevalla sjukhus och Näl går buss 673, direkt och varje halvtimme dagtid.

Som komplement föreslås anropsstyr­da sjukreseli­njer, där man bokar plats i förväg. Finns inga resande går inte fordonet, till skillnad från Ronden som följer tidtabell och är en stor buss för 45-50 resande. Anslutning­staxi ska också finnas att tillgå för att ta sig till och från hållplatse­r.

I förslaget ingår också möjlighet för sjukresenä­rer att boka plats ombord på Västtågen. Sjukreseta­xi ska, liksom i dag, kräva intyg av läkare och förutsätta att man har medicinska behov av taxiresa. Egenavgift­en för sjukreseta­xi föreslås bli höjd, liksom gränsen för högkostnad­sskyddet, från 80 kronor i egenavgift och högkostnad­sskydd vid 1 650 kronor till 125, respektive 2 000 kronor.

Egenavgift för kollektivt­rafiken ska enligt förslaget höjas från 20 till 30 kronor.

Västtrafik har redan anropsstyr­da linjer i glesbygd men som sjukresor är de nya. Den som ska åka bokar plats ett visst antal timmar i förväg. Man kan få samåka med andra patienter och kan behöva följa med en omväg eller vänta en begränsad tid (andra rutiner gäller under pandemin). Detta kan medföra fler anslutning­sresor till hållplatse­r, exempelvis om resande inte klarar att byta buss.

– När man bokar försöker man få ihop bästa möjliga resa för individen, säger Sverker Hänel.

 ??  ?? Rondenbuss­arna föreslås försvinna helt i juni 2022, men Ronden 6 mellan Strömstad och Näl ska enligt förslaget läggas ner redan i december i år.
Rondenbuss­arna föreslås försvinna helt i juni 2022, men Ronden 6 mellan Strömstad och Näl ska enligt förslaget läggas ner redan i december i år.
 ?? Bild: Tomas Fasth ??
Bild: Tomas Fasth

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden