Strömstads Tidning

Tufft för båtbransch­en i coronatide­r

Även båtbransch­en har svårighete­r i coronatide­r. många båtägare hörsammar det rekommende­rade reseavstån­det på två timmar och räknar inte med att sätta båten i sjön i sommar. de viktiga och köpstarka norrmännen uteblir också.

- Jerker norlander jerker.norlander@stnb.se

Båtbransch­en har svårighete­r i coronatide­r. Många båtägare hörsammar det rekommende­rade reseavstån­det på två timmar och räknar inte med att sätta båten i sjön i sommar. De viktiga och köpstarka norrmännen uteblir också.

– Det ringer varje dag folk som bor en bit upp i landet och säger att de inte kommer att sätta i båten i sjön år, säger Mats Nilsson på Mats Maskin & Marin i Havstenssu­nd.

Det har länge varit vanligt bland norska båtägare att serva motorer och vinterförv­ara båtar i Sverige. Det blir billigare än i Norge. Men så länge gränsen mot Norge är stängd går det inte att hämta hem båten till Norge eller att använda den i Sverige utan att hamna i 10 dagars karantän när man vill återvända hem.

Trots att telefonen ringer med jämna mellanrum känner ändå Mats Nilsson på Mats Maskin & Marin i Havstenssu­nd av ett stort tapp i verksamhet­en. Han har en av flera mindre verkstäder som sysslar med båtservice i Tanums kommun. Han startade verksamhet­en 2002.

– Det märks tydligt att Norge har stängt sin gräns och norrmännen kommer inte åt sina båtar som ligger här i Sverige, säger han.

Mats Nilsson har cirka 100 båtar för vinterförv­aring, varav runt hälften har norska ägare.

– Karantänbe­stämmelser­na gör ju att om en norsk medborgare kommer hit för två veckors båtsemeste­r måste han sitta i karantän lika lång tid när han reser hem. Det är det inte många som vill ställa upp på, säger Mats Nilsson.

Har norrmannen sedan några veckor semester att ta ut senare så blir det samma procedur.

Det går heller inte att på godkända grunder sjösätta båten i Sverige och köra över gränsen till Norge.

– Det ringer varje dag folk som bor en bit upp i landet och säger att de inte kommer att sätta båten i sjön år, fortsätter Mats Nilsson.

De flesta båtägare lämnar in sin båt på hösten, men det är de som vill ha service på våren som uteblir.

Inställda utlandsres­or kan ändå ge ett uppsving för båtlivet då det finns tecken på folk kommer att hyra en båt och testa båtlivet i sommar.

Det gäller att få andra inkomster än de som kommer från service. Det märks också att båtägarna i år lägger pengarna på att sätta in ny utrustning i båten eller förnya den gamla.

– Jag räknar ändå inte med att få någon semester i sommar, säger Mats Nilsson.

– Även om det är färre båtar på sjön blir det alltid några grundstötn­ingar och haverier på grund av slarv med servicen. Styrningen brukar vara ett återkomman­de problem.

Så någon tid över för bohusjulle­n i trä från 1972 lär det inte bli ändå. Den ligger i verkstaden och väntar på renskrapni­ng.

 ?? Bild: Jerker Norlander ?? Mats Nilsson på Mats Maskin & Marin i Havstenssu­nd har tappat en hel del i omsättning.
Bild: Jerker Norlander Mats Nilsson på Mats Maskin & Marin i Havstenssu­nd har tappat en hel del i omsättning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden