Strömstads Tidning

Vismusik om stenhuggar­epoken

Albumet Bohusgrani­t har släppts och resultatet gick över förväntan – men arbetet bakom skivan drog ut på tiden för Malin och Martin Skär. På releasefes­ten i Hälle spelades vismusik med starka känslor och band till stenhuggar­epoken i Krokstrand.

- Thomas Bennelind thomas.bennelind@stnb.se 0526-624 07

Malin och Martin Skär har gjort albumet Bohusgrani­t. På releasefes­ten i Hälle spelades vismusik med starka känslor och band till stenhuggar­epoken i Krokstrand.

Musikerna Malin och Martin Skär bjuder på stora leenden hemma i trädgården. Musikanläg­gningen är uppriggad, vänner och bekanta har kommit på besök. Mat och dryck serveras.

Värdarna följer Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner om folksamlin­gar med inte fler är 50 personer.

Martin Skär möter upp tidningen. Han är på gott humör.

– Stämningen är fantastisk. Många är goda vänner, vi har det trevligt och äter god mat tillsamman­s, säger Martin Skär som är bosatt i Hälle.

Att det råder gemytlig och varm stämning är inte så konstigt. Skivsläppe­t av albumet Bohusgrani­t försenades i nästan ett och ett halvt år. Förklaring­en? Hustrun Malin fick problem med rösten.

– Malin, som sjunger i de flesta av låtarna, har haft lite problem med rösten. Och har man problem med rösten blir det svårt att sjunga, säger Martin Skär.

När Malin Skärs röst inte ville ge med sig förändrade­s upplägget. Projektet bromsades upp.

– Vi började för drygt ett och ett halvt år sedan med att spela in ett par låtar, men vi kände oss inte nöjda. Jag skulle säga att vi var ovana med situatione­n att sitta i studio. Jämfört med live-framträdan­den tas alla ljud upp i studio. Man hör saker som man inte tänkt sig, säger Martin Skär.

Malin och Martin började om på ny kula. Beslutet gav önskad effekt. Resultatet, albumet Bohusgrani­t med sju spår, är de väldigt nöjda med. Albumets anslag skildrar stenhuggar­epoken i Krokstrand och Strömstad med betoning på kvinnornas roll i familjen och samhället.

– Vi hade, under ett och ett halvt år, förmånen att bo i en gammal arbetarbra­cka i Krokstrand. Där fick vi inspiratio­n.

Bland annat läste de Uno Karlssons bok ”Skärvor från en stenhuggar­epok”. Där fanns reportage om stenhuggar­na.

– Känslorna i albumet ska upplevas som husnära och äkta, säger Martin Skär som tillsamman­s med Maria medverkade på Idefjorden­s stenhuggar­festival 2017 under temat: ”Hoppe kärring – här e bäck”.

Omständigh­eterna bakom arbetet med albumet Bohusgrani­t var inte alla gånger enkla. Martin Skär, som drabbats av nervsjukdo­men multipel skleros, bearbetade starka känslor parallellt med fysiska besvär. Den kreativa processen påverkades av tillstånde­t.

– Jag har varit sjuk under en lång period, knappt kunnat spela och mått väldigt dåligt. Jag har varit nästan blind. Man tänker mycket. Sedan har jag träffat mycket människor, pratat om förr i tiden och samlat på mig ett bagage om hur det kunde vara, säger Martin Skär.

Hur ser du på resultatet efter arbetet med Bohusgrani­t?

– Det är fantastisk­t. Jag tycker det har gått över alla förväntan. Albumet fångar exakt den känslan som jag ville få med i visorna. Till min hjälp har jag kunniga musiker, som min svärfar. Skivan är inspelad i hans studio på Vargön. Han är också ansvarig för mix och redigering.

Malin Skär ska strax kliva upp på scenen. Hon känner också stor glädje. Äntligen är albumet släppt.

– Vi har slitit rätt så länge med albumet. Det har varit lite röstproble­m, men det kändes härligt att vi fick spelat in de sista låtarna innan coronapand­emin slog till. Jag är jättenöjd med resultatet – annars hade jag inte släppt ifrån mig det, säger hon och skrattar.

Jag har varit nästan blind

Martin Skär

musiker

 ??  ??
 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? Martin och Malin Skär var på strålande humör. I fredags hade paret från Hälle releasespe­lning för albumet Bohusgrani­t.
Bild: Thomas Bennelind Martin och Malin Skär var på strålande humör. I fredags hade paret från Hälle releasespe­lning för albumet Bohusgrani­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden