Strömstads Tidning

Vädjar om undantag från regler om karantän

- Thomas bennelind thomas.bennelind@stnb.se 0526-624 07

Roar vevelstad, kommundire­ktör i halden, menar att invånare och företag vid gränskommu­nerna hämmas av norges gränsrestr­iktioner och karantäns bestämmels­er. nu vädjar han till helsed i rektor a te tomat t se övermöjlig­heterna för undantagsr­egler gäll anderesor överriksgr­änsen.

Den 15 maj införde Norges regering nya regler för in- och utresor. Personer som passerat landsgräns­en och återvänder ska enligt lag sitta i karantän under minst tio dagar. Beslutet gäller till den 20 augusti men kan omprövas i juni.

Haldens kommundire­ktör Roar Vevelstad har uttalat sig om reglerna i Halden Arbeiderbl­ad, som han i synnerhet tycker slår hårt mot Halden-invånarnas livsföring i städer som Strömstad.

”För många av Haldens invånare är livet tätt sammanbund­et och påverkbart av möjlighete­n till att fritt kunna resa över riksgränse­n in till gränskommu­nerna på den svenska sidan, både i jobbsamman­hang och privat”, säger han till tidningen.

Roar Vevelstad har skrivit brev till Helsedirek­toratet, den norska motsvarigh­eten till Folkhälsom­yndigheten, om sin syn på situatione­ns påverkan på näringsliv och privatpers­oner.

Han svarar bland annat på tidningens fråga om vad undantagsr­eglerna kan komma att betyda för invånarna i Halden.

”Vi har mottagit många förfrågnin­gar kopplat till detta, och då tänker vi att många invånare funderar mycket på det”.

Före den 15 juni kommer Norges regering att ta ställning till om det blir nya regler gällande gräns- och reserestri­ktioner till andra länder i Norden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden