Strömstads Tidning

Röster om Filip …

- Linus Kuhlin linus.kuhlin@ttela.se 0520-42 26 00

Man får en annan ingång till ungdomarna, som mina kollegor inte har. Många har kanske en bild av poliser som väldigt hårda och militanta. En bild som gör att man inte vågar komma fram. Då kan det vara en bra ice breaker att de känner igen mig från Youtube, säger Filip.

Polis har han alltid velat bli. Intresset för film kom senare, på gymnasiet i Strömstad. Utan att riktigt veta varför föreslog Filip att han skulle få lämna in en uppgift om medeltiden i audiovisue­ll form. Resultatet blev så pass bra att han fortsatte göra filmer.

– Filmerna var de enda uppgiftern­a under gymnasiet som jag fick högsta betyg på, skrattar han.

Genom Youtube fick han kontakt med Viktor Klemming, som han jobbar med än idag. De började göra sketcher och sedermera längre serieforma­t. Men deras grejer gillades inte av alla.

– Man blev lite retad för det. På fotbollstr­äningen skrek de typ ”ni borde lägga av, ni gör bort er” och sånt. De skrattade mer åt oss än med oss, berättar Filip och fortsätter:

– Strömstad är rena himmelrike­t för jantelagen. Där ska man inte sticka ut, inte vilja vara någon. Men vi ville ju sticka ut, vi ville ”bli någon”.

Så här sju år och 26 000 instagramf­öljare senare kan man konstatera att Filip har tagit något slags revansch.

– Vissa har bett om ursäkt och erkänt att de var taskiga. Andra vill bara bjuda på öl och låtsas som att vi är polare och som om ingenting har hänt, säger han.

Det hittills största erkännande­t var ändå, menar Filip, när han och killarna blev nominerade i kategorin ”årets sketch” på Barncancer­galan 2019.

– Då kändes det som att vi var med i eliten, rent humormässi­gt. Dessutom är det ju barnens pris, så det kändes extra stort, säger han.

Störst fokus ligger emellertid på skådespele­riet. Och det råder ingen tvekan om att pretention­erna är lika höga idag som när han började. Om inte större.

– Jag siktar så högt jag bara kan. Jag vill bli störst i världen, men jag börjar med Sverige, tänker jag.

”Filip är som en tysk übermensch, fast en nietzschia­nsk sådan, inte en hitlerians­k. Han har allt: kropp som en grekisk solgud, hy som en bronsfärga­d sammetsmat­ta, stil som en homosexuel­l modell, följare som en nyexaminer­ad ”Big Brother”-deltagare och tjejer som en rockstjärn­a med en ferritmagn­et i kalsongern­a. Han kan arrestera bovar, bänka tresiffrig­t, skådespela, älska, motivation­sföreläsa, kapa en ytterforwa­rd i fotboll och förföra en blond influencer med D-kupa samtidigt. Filip Pelas är evolutione­ns ultimata skapelse. Det är med en enorm ära jag kallar honom min bästa vän. Han har Tourettes också, på riktigt.”

Filip Pelas väljer aktivt att inte samarbeta med spel- och tobaksföre­tag. Han vill vara en bra förebild för unga och sådana kollaborat­ioner skulle sända dåliga signaler, menar han. ” Vissa har bett om ursäkt och erkänt att de var taskiga. Andra vill bara bjuda på öl och låtsas som att vi är polare och som om ingenting har hänt

Alexander ”Perry” Johansson, poliskolle­ga ”Trots att vi inte har jobbat så länge ihop har vi kommit varandra väldigt nära. Filip är väldigt energisk, både i tjänst och privat. Och hans humor är ingenting han kopplar på bara när en kamera är framme, han är rolig jämt. Som polis har han ett jävla driv. Han vill verkligen jobba och vill alltid vara först på plats när vi får ett larm. Han bryr sig väldigt mycket, inte minst när vi är ute och föreläser i skolor. Men han har ju en dålig sida också: han är väldigt dålig vinnare. Om han vinner någonting så ska alla veta det. Det är viktigt att ta med det.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden