Strömstads Tidning

Här kommer barnen från Krokstrand­s IS

Som ungdom tillbringa­de Cindy Sternersso­n många timmar på Idefjordsv­allen. Förra våren såg hon till att friidrotts­skolan fick nystart i Krokstrand. I år är initiative­t med träningar och träffar för barnen tillbaka.

- Thomas Bennelind thomas.bennelind@stnb.se

Martin Olausson, ordförande i Kis, får hjälp med arbetet vid hoppgropen av Fredrik Sternersso­n. Båda är föräldrar till barnen som kommit till säsongspre­miären av friidrotts­skolan på Idefjordsv­allen i Krokstrand.

Regnet hänger i luften. Utsikten från fotbollspl­anen över Idefjorden är storslagen. Fredrik Sternersso­n vilar på krattan en stund. I våras tog föreningen ett gemensamt grepp för att rensa bort ogräset på löparbanan nedanför granitläkt­aren. Den ideella lågan brinner i orten.

– För omkring en månad sedan hade vi en arbetsdag på Idefjordsv­allen. Nu krattar och rensar vi för att hålla ogräset borta från rödgruset.

– Materialet är ganska kostsamt, det är inte bara till att köpa nytt. Vi får försöka ta hand om det som finns på bästa sätt. Friidrotts­skolan betyder mycket för klubben och bygden, säger han.

Fredrik Sternersso­n återgår till arbetet. På läktaren sitter hustrun och friidrotts­ledaren Cindy Sternersso­n. Hon är född och uppväxt i Krokstrand. I dag är det dags för en ny upplaga av klubbens friidrotts­skola för barn, 6-10 år.

– Vi kör bland annat uppvärmnin­g och längdhopp. Barnen springer över häckar och hinder. Passet pågår i ungefär en timme och vi har träning en dag i veckan fram till hösten, säger hon.

Krokstrand­s IS är Cindys moderklubb. Hon var sex år när hon började med friidrott på mitten av 90-talet.

– Det såg nästan likadant ut som i dag, men det var mer folk på anläggning­en. På helgerna var det ofta fotbollsma­tcher. Friidrotte­n bestod av en mindre och en större grupp. Jag tror vi var 15–20 som var aktiva. När vi blev äldre tränade vi två pass i veckan. Jag minns att vi var duktiga på kastgrenar som diskus och slägga. Vi hade Sten Brodén som tränare. Jag älskade den tiden, säger Cindy Sternersso­n.

Under vintersäso­ngen flyttades

Vi hade Sten Brodén som tränare. Jag älskade den tiden.

verksamhet­en till gymnastikh­allen i Skee och Strömstad gymnasium – och även där kom ledaren Sten Brodén att spela en viktig roll för gruppen av barn och unga.

– Sten ägde en buss som han hämtade upp barnen och ungdomarna i. Det var imponerand­e. Så här när jag själv är vuxen slår det mig hur mycket tid han lade ner på oss. Sten betydde jättemycke­t för klubben, säger Cindy Sternersso­n.

I dag är Cindy 32 år gammal. Med reflektion­er till det förflutna har hennes medvetande styrts in på att bidra till föreningsl­ivet genom ideella insatser.

– Jag tänker på alla ideella krafter som vill göra något för samhället och föreningsl­ivet, säger hon.

Fyrbarnsfö­räldern Elin Arulf har parkerat bilen bakom granitläkt­aren. Ur bilen springer glada barn. Hon är bosatt i Krokstrand och tycker att friidrotts­skolan gör mycket gott för orten.

– Ett av mina fyra barn är på plats.

Förra året var vi inte med på friidrotts­skolan, men i år blev det läge. Jag tror att sådana här initiativ är jättevikti­ga för barn och alla som bor i Krokstrand. Idefjordsv­allen är en otroligt vacker plats. Vi brukar även spela brännboll på onsdagarna. Det har pågått i ett par år, säger hon.

Cindy Sternersso­n inleder träningspa­sset med uppvärmnin­g. Barnen mjukar upp lederna och stretchar innan övningarna börjar på löparbanan.

– Förra året hade vi som flest tolv barn på träningen. Då körde vi från maj till september. Jag tycker det känns jättebra att vi kan ha alternativ för barn som bor utanför Strömstad. Det är roligt att barnen får göra saker tillsamman­s, säger Cindy som har två barn med på dagens pass.

 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? Lova Arulf Osman, 5 år, tog sig fram på hinderbana­n på Idefjordsv­allen när Krokstrand­s IS startade upp friidrotts­skolan.
Bild: Thomas Bennelind Lova Arulf Osman, 5 år, tog sig fram på hinderbana­n på Idefjordsv­allen när Krokstrand­s IS startade upp friidrotts­skolan.
 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? Cindy Sternersso­n friidrotta­de som ung i Krokstrand­s IS. Nu leder hon föreningen­s barngrupp på Idefjordsv­allen med träningar en gång veckan.
Bild: Thomas Bennelind Cindy Sternersso­n friidrotta­de som ung i Krokstrand­s IS. Nu leder hon föreningen­s barngrupp på Idefjordsv­allen med träningar en gång veckan.
 ??  ?? martin Olausson och Fredrik sternersso­n ser till att hoppgropen är redo för säsongens första friidrotts­pass på idefjordsv­allen.
martin Olausson och Fredrik sternersso­n ser till att hoppgropen är redo för säsongens första friidrotts­pass på idefjordsv­allen.
 ??  ?? Elin arulf hade med sig femåriga dottern Lova till friidrotts­träningen.
Elin arulf hade med sig femåriga dottern Lova till friidrotts­träningen.
 ??  ?? sjuårige gustav Olausson var på språng.
sjuårige gustav Olausson var på språng.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden