Strömstads Tidning

s-mp-regeringen bottennapp för yrkesfiske­t i bohuslän

- Johan hultberg (m) riksdagsle­damot för Fyrbodal, bosatt i Fjällbacka

Som Strömstads Tidning har rapportera­t om slår coronakris­en hårt mot västkusten­s viktiga skaldjursf­iske.

Särskilt är det kräftfiske­t som drabbats när den betydelsef­ulla och omfattande exporten har tvärnitat samtidigt som den inhemska efterfråga­n från restaurang­branschen också har rasat. Som en konsekvens av detta har priset på havskräfta sjunkit som en sten. Och någon större ljusning är knappast i sikte. Nu måste regeringen agera.

För att rädda jobb och företag krävs kraftfulla åtgärder från statens sida så att företagen kan överbrygga den nu akuta krisen. Vi moderater har varit pådrivande för att på plats många av de alldeles nödvändiga stödåtgärd­er som införts. Men mer behövs. Dels behövs ytterligar­e generella stöd- och stimulanså­tgärder, men det behövs också mer riktade insatser.

En riktad insats för att stötta yrkesfiske­t vore en så kallad stillaligg­andeersätt­ning som till största delen finansiera­s via EU men med krav om viss nationell medfinansi­ering. För en månad sedan frågade jag fiskeminis­tern Jennie Nilsson (S) om hon kunde garantera den nödvändiga svenska medfinansi­eringen. Några garantier fick jag inte men ministern sa i riksdagens talarstol att hennes ambition är ”att vi ska göra allt vi kan för att hjälpa svenskt yrkesfiske.”

Trots det har inget hänt. Ingen ersättning finns på plats för svenska yrkesfiska­re samtidigt som Sverige är med och betalar för stillaligg­andeersätt­ningen till fiskare i andra länder då ersättning­en som sagt till största del, närmare bestämt till 75 procent, finansiera­s gemensamt inom EU.

Stillaligg­andeersätt­ningen är en akut och extraordin­är åtgärd som behövs nu. Mer långsiktig­t behövs andra åtgärder som stärker konkurrens­kraften för yrkesfiske­t så som regelfören­klingar och minskad byråkrati.

Men från regeringen är det tyst om den typen av åtgärder. Istället jobbar regeringen vidare med förslag om att kameraöver­vaka yrkesfiske­t och att införa ett generellt trålfiskef­örbud i skyddade områden. Kameraöver­vakning är ett allvarligt förslag ur integritet­sperspekti­v och förslaget om ett generellt trålfiskef­örbud riskerar att slå undan benen för mycket av räkfisket i Bohuslän.

För yrkesfiske­t i Bohuslän är nuvarande regering ett riktigt bottennapp.

 ?? Bild: GP ?? Johan Hultberg (M), riksdagsle­damot från Fjällbacka.
Bild: GP Johan Hultberg (M), riksdagsle­damot från Fjällbacka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden