Strömstads Tidning

”Bruna baskrarna” håller fast i boule-traditione­n

Grebbestad har länge varit ett fäste för boulespela­rna i norra bohuslän. här spelas det boule i parken varje tisdag och torsdag.

- Jerker norlander jerker.norlander@stnb.se

I Grebbestad heter bouleklubb­en De bruna baskrarna och de har sin hemmaarena i parken nere i hamnen. Här möts entusiaste­rna för spel med de blanka metallklot­en på en vältrimmad grusplan.

– Vi firade 30-års jubileum för något år sedan, säger Dan Tobiasson. Han är inne på sitt artonde år som ordförande i klubben.

När klubben startades var det obligatori­skt med brun basker som klubbdress, även under en vanlig träning. Björn Ydal var med och startade föreningen för mer än trettio år sedan och är fortfarand­e aktiv boulespela­re.

– Förr kunde det ingå ett glas vin och en baguette efter kvällsträn­ingen, berättar Björn Ydal.

För honom står boule för social samvaro och en lokal mötesplats.

Boule är seriösare än vad man kan tro när man ser det spelas av semesterfi­rare med plastklot på campingar. Bouleplane­n i parken i Grebbestad har plats för fyra lag. Banan längst ut mot vattnet betraktas av hävd som den finaste och har skämtsamt fått namnet centrecour­ten.

En tisdagskvä­ll kan det komma upp till femton spelare som lottas in i lag som sedan möter varandra – segrare mot segrare.

Utrustning­en kan tyckas enkel men här finns en del att tänka på. Storlek på klotet varierar liksom vikten. Allt är personligt och när man prövat sig fram så går det att ”skräddarsy” klot efter eget önskemål. Putshanddu­k hör också till utrustning­en. Släta klot används av de så kallade skyttarna och räfflade klot är för inspel.

Reglerna är enkla. Spelet startas med att lillen, en liten färgad kula, kastas ut på planen. Sedan gäller det för de två lagen att komma så nära Lillen som möjligt med flera klot. Poäng räknas för det lag som har flest klot närmast lillen.

Om inte ögonmåttet räcker för att bedöma avstånd till lillen så blir det måttband och millimeter rättvisa. En match är bäst till tretton poäng och speltiden varierar beroende på hur jämna lagen är.

Spelstilar­na är olika. De flesta kastar med underhands fattning medan andra rullar in klotet mot lillen.

– Det är inga problem att komma hit och prova även om man är ren nybörjare. Det går bra att låna klot av oss, tills man känner att man vill ha egna och vill fortsätta med boulen, säger Dan Tobiasson.

Carnevalsb­oulen har alltid varit det stora arrangeman­get för De bruna baskrarna. Då kommer uppemot hundra spelare från hela Sverige för att delta under carnevalsd­agarna.

De bruna baskrarna har även gjort bra ifrån sig i seriespele­t. 2018 vann de division 2 Södra Sverige och tog steget upp till division 1. Spel i högsta serien blev bara ettårigt så i år fortsätter laget i division 2. Södra Sverige-serien har lag ända ner till Malmö.

– Vi är sju–åtta stycken som är med i seriespele­t. I division 2 blir inte resorna så långa och vi spelar en del runt Göteborg, Borås och Motala. Vi är sex spelare från varje klubb som åker till seriespele­t, säger Jens Ohlson.

I år var Uddevalla tänkt som spelplats för årets SM i boule. Närmare 2 000 deltagare var beräknat att komma för spel, men som de flesta arrangeman­g i sommar så blir tävlingarn­a inställda.

 ?? Bild: Jerker Norlander ?? Spelstilar­na varierar. Kenneth Hellman försöker närma sig ”lillen” som döljer sig bakom en mur av andra klot.
Bild: Jerker Norlander Spelstilar­na varierar. Kenneth Hellman försöker närma sig ”lillen” som döljer sig bakom en mur av andra klot.
 ??  ?? Bertil Persson, Roy Hansson, Björn Ydal och Kenneth Olsson spelar boule i ”De bruna baskrarna”.
Bertil Persson, Roy Hansson, Björn Ydal och Kenneth Olsson spelar boule i ”De bruna baskrarna”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden