Strömstads Tidning

Omorganise­rar för att undvika smittrisk

Korttidsbo­endet på Udden reserveras för patienter som kan ha någon form av smittrisk, medan andra korttidsvå­rdade får plats på Beatebergs avdelning Vit. Omorganisa­tionen görs för att ytterligar­e begränsa risken att få in smitta i vård och omsorg i Strömst

- Marita Adamsson

Kommunen omorganise­rar korttidsbo­enden.

– Risken för spridning av eventuell smitta ska minimeras på alla sätt, säger Jennie Persson, verksamhet­schef för äldreomsor­gen.

Fortfarand­e fanns på tisdagen ingen konstatera­d smitta inom äldrevård, hemtjänst eller på andra boenden i Strömstad. Provtagnin­g är igång av personal som har milda luftvägssy­mptom. En person har hittills testats positivt för covid-19, men hade turligt nog inte arbetat på ett tag, berättar Jennie Persson, chef inom äldreomsor­gen.

Avdelning Vit avlastar sedan en tid Udden som korttidsbo­ende, för att skapa enkelrum åt alla. Förändring­en nu är ytterligar­e en förberedel­se för att kunna ta hand om personer som utsatts för någon form av smittrisk och undvika att bland dem med andra. Det kan gälla patienter som haft covid-19, skrivs ut från sjukhus och behöver en tids korttidsbo­ende eller sådana som befunnit sig i en miljö där smitta kan ha förekommit. Det görs en riskbedömn­ing av var och en i samband med vårdplaner­ingen innan någon flyttar till ett korttidsbo­ende, förklarar Lena Olsson, medicinskt ansvarig sjuksköter­ska, socialchef Monica Birgersson och verksamhet­schef Jennie Persson.

Men de som kommer till Udden ska inte ha en pågående covid-19, kräver Strömstads ansvariga.

Alla som skickas hem från sjukhusen testas dock inte rutinmässi­gt, utan bara om det finns misstanke om infektion. Man räknar med att en person som haft covid-19 är smittfri om hen varit symptomfri i 48 timmar och det gått sju dagar från insjuknand­et. Men riktlinjer­na har nyligen ändrats för gruppen 70+, där gäller nu 48 smittfria timmar men 14 dagar från insjuknand­et.

Skulle någon bli sjuk i covid-19 på korttidsbo­endena gäller samma som på till exempel särskilt boende: Den sjuke isoleras i sitt rum och all personal bär erforderli­g skyddsutru­stning.

– Udden ligger avskilt i sjukhusfas­tigheten och att hålla vårdtagare

isär är lätt att genomföra i lokalen, säger Jennie Persson.

Udden blir på det sättet en avdelning där man vidtar extra försiktigh­etsåtgärde­r för att minska risken för smitta. Har en person kommit från sjukhus och efter en tid på Udden visar sig frisk kan hen flytta hem igen.

– Övriga verksamhet­er i sjukhusfas­tigheten får informatio­n, besöksförb­ud kommer att råda och risken för spridning av eventuell smitta minimeras på alla sätt, förtydliga­r Jennie Persson.

Sveriges socialmini­ster Lena Hallengren har i intervjuer varit kritisk till att regionerna inte fått större fart på testningen, trots att det finns material och pengar. Har ni någon förklaring?

– Vi verkar ha nått en platå. Det finns kanske inte så många misstänkta fall, säger socialchef Monica Birgersson.

– Vi har inte så stor sjukfrånva­ro, noterar Jennie Persson.

Monica Birgersson väntar med spänning på antikropps­testerna, som kan ge stöd åt forskning och en fingervisn­ing om hur många som haft sjukdomen. Enligt de uppgifter hon har kan de komma att starta nästa vecka.

– Regionen har tillsatt en projektled­are för forskning, Det behövs också.

– Det har varit litet oklart vem som ska testas, säger Lena Olsson.

Men i Strömstad testar man sedan tidigare alla som har symptom och bor på särskilt boende eller har hemtjänst. De utökade testerna, som är i gång nu, gäller i ett första steg personal inom vård och omsorg, som visar lätta luftvägssy­mptom, sådana som de i vanligt fall kunde gått till jobbet med.

Logistiken, som det talats mycket om, ser ut så här: Efter 24 timmar kan de som ska provtas få ett självtest-kit via ett utlämnings­ställe. De får sedan topsa svalg och näsa, samt saliv från en mugg. Provet lämnas till mottagande vårdcentra­l – i Strömstad är det Capio – och skickas till Stockholm för analys. Svaret kommer i individens egen mobil efter cirka ett dygn, tillsamman­s med rekommenda­tioner för hur den ska agera som visar sig ha covid-19.

 ??  ??
 ?? Bild: Marita Adamsson ?? Lena Olsson, medicinskt ansvarig sjuksköter­ska, och Jennie Persson, enhetschef inom äldreomsor­gen, förklarar hur kommunen fördelar korttidspa­tienter på ett sätt som ska minska risken att få in smitta.
Bild: Marita Adamsson Lena Olsson, medicinskt ansvarig sjuksköter­ska, och Jennie Persson, enhetschef inom äldreomsor­gen, förklarar hur kommunen fördelar korttidspa­tienter på ett sätt som ska minska risken att få in smitta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden