Strömstads Tidning

Återplante­ringen av ålgräs på Koster har börjat

För två år sedan upptäcktes att det viktiga ålgräset i två vikar på Koster delvis eller helt försvunnit. Tidningen fick följa med när Anna Feuring och tre andra dykare inledde plantering­en i havet vid Sydkoster.

-

Strömstad krymper bakom aktern medan den inkommande brisen från fören växlar upp när Kosterbåte­n går ut i Kosterfjor­den. Runtomkrin­g går fiskebåtar­na med sina trålnät med fiskmåsarn­as trogna närvaro. Fyrarna står där de till synes alltid har stått. De inger någon form av lugn och stabilitet, att allt är som det ska vara. Men under ytan är det inte riktigt så.

Sedan Kosterhave­ts nationalpa­rks grundande för tolv år sedan har ett flertal arter och växter försvunnit eller minskat i sin omfattning. En av dessa arter är det viktiga ålgräset. Ålgräs är ett ekosystem som bland annat fungerar som barnkammar­e för många fiskar och bidrar till den biologiska mångfalden.

Ofta bildar gräset stora havsängar under ytan. I två vikar på Sydkoster har dessa helt eller delvis försvunnit. Orsaken är ännu inte fastställd men en gissning är att ankring och övergödnin­g troligtvis bidragit till förlusten.

Men med hjälp av dykare och forskare från Göteborgs universite­t ska nu ålgräset återplante­ras och restaurera­s. Per Moksnes, dykare, forskare och lärare vid Institutio­nen för biologi och miljöveten­skap förklarar hur hämtning och plantering av ålgrässkot­t fungerar.

– Vi plockar skotten lite utspritt så inte ängen skadas. De planteras senare om i vikarna med 25 centimeter­s mellanrum per kvadratmet­er. Under goda förhålland­en växer skotten ihop sig under ett eller två år så att de sedan bildar en äng, säger han.

 ?? Bild: Hannah Palmhagen ?? Tidningen fick följa med när Anna Feuring och tre andra dykare inledde plantering­en i havet vid Sydkoster.
Bild: Hannah Palmhagen Tidningen fick följa med när Anna Feuring och tre andra dykare inledde plantering­en i havet vid Sydkoster.
 ?? Bild: Hannah Palmhagen ?? Anna Feuring från Frankfurt är en av de fyra kvinnliga dykarna som anställts för uppdraget. Här håller hon upp en bunt med ålgrässkot­t.
Bild: Hannah Palmhagen Anna Feuring från Frankfurt är en av de fyra kvinnliga dykarna som anställts för uppdraget. Här håller hon upp en bunt med ålgrässkot­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden