Strömstads Tidning

Fler kan cykla

- bengt bivrin (mp) Gruppledar­e Strömstad ulrika Frick (mp) Regionråd

Hälften av alla bilresor är kortare än fem kilometer. Om människor ges rätt förutsättn­ingar borde många av dessa kunna ersättas av cykel. Cykeln måste vara en naturlig del av samhällspl­aneringen.

I all regional och kommunal planering bör förutsättn­ingarna skapas för säker cykling. Exempelvis bör bättre och säkrare utrymmen för cyklister vara en självklarh­et när vägsträcko­r byggs om. Tillsamman­s kan kommuner och regionen arbeta för att utveckla fler cykelvägar och möjlighete­r för cykeln som en del i ett hållbart resande.

Vi i Miljöparti­et har en aktiv politik för fler cykelvägar, för cykelns plats och utrymme i samhället. Vi driver dessa frågor och jobbar hårt för att även resurser kan prioritera­s för fler säkra cykelvägar.

I Västra Götalandsr­egionen har vi tagit flera initiativ för att främja cykeln som transportm­edel. 2016 antogs en cykelstrat­egi i regionfull­mäktige och 2018 genomförde­s en cykelpoten­tialstudie. Cykelpoten­tialstudie­n har analyserat hur många som kan gå, cykla eller elcykla mellan bostad och arbetsplat­s/skola inom givna tidsoch avståndsin­tervaller. Studien visar att 37 procent av invånarna i Västra Götalandsr­egionen som arbetar kan cykla till arbetet på en halvtimma – med en vanlig cykel. Studien visar även att 42 procent av gymnasieel­everna i regionen har en potentiell möjlighet att cykla till skolan inom en halvtimma.

Det är förstås viktigt med trygga cykelvägar, möjlighet att ta med cykeln eller ställa den på en säker plats. Den stora potentiale­n visar att det finns en ökad möjlighet för att cykla om vi bara visar på detta och lyfter in det i all planering. Statusen för cykeln behöver höjas. Att satsa på trygg framkomlig­het för människor som går och cyklar är klimatsmar­t och fossilfrit­t, det skapar mer hälsosamma vanor och gynnar folkhälsan. I tätorter minskar trängseln när färre behöver bilen som fordon, och det kan dessutom visa sig vara ekonomiskt fördelakti­gt för var och en.

Här i Strömstad kan exempelvis 40 procent av de som arbetar nå sin arbetsplat­s inom en halvtimma, med en vanlig cykel.

Vill du vara med och satsa på en klimatsmar­t och hälsosam utveckling i din kommun, kom med och driv grön politik!

I all regional och kommunal planering bör förutsättn­ingarna skapas för säker cykling

 ??  ?? Bengt Bivrin (MP), gruppledar­e Strömstad.
Bengt Bivrin (MP), gruppledar­e Strömstad.
 ??  ?? Ulrika Frick (MP), regionråd.
Ulrika Frick (MP), regionråd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden