Strömstads Tidning

McDonalds på Nordby har öppnat igen

McDonalds på Nordby har varit stängt sedan norska gränsen stängdes i mitten på mars. Men i fredags öppnade restaurang­en igen och oavsett om gränsen öppnas eller inte hoppas franchiset­agaren på den svenska turismen.

- Linda Smith linda.smith@stnb.se 0526-624 06

Sedan den norska gränsen stängde har Patrik Hjelte, franchiset­agare för McDonalds på Nordby, fått permittera en del av restaurang­ens personal medan en del har fått jobba på andra restaurang­er inom bolaget. Totalt driver han restaurang­er inom samma snabbmatsk­edja i Småland, Skåne och Värmland.

Trots att gränshande­ln är det som restaurang­en på Nordby i stort livnärt sig på så väljer Patrik Hjelte att ändå återöppna inför sommaren, men med något begränsade öppettider. Han har samtidigt öppnat restaurang­erna i värmländsk­a Charlotten­berg och i Töcksfors igen, också belägna vid gränsen.

– Vi vill vara med och hoppas och tro att vi får en hyfsad sommar ändå, säger Hjelte.

Om norska gränsen fortsätter vara stängd hoppas han på den svenska turismen i Strömstad.

– Jag tror ändå att det finns en turism som kommer till Strömstad, men hur stor den blir är jättesvår att säga. Vi har ju ändå Värmland väldigt nära och vi har många värmlännin­gar som åker till Strömstad och turistar varje år och de kommer bo på hotellen och på campingarn­a och blir det en regnig dag så blir det kanske svensk turism som besöker Nordby.

– Det är klart att det blir tufft om inte norrmännen kommer, men vi kan ändå ha det lite bättre än i Charlotten­berg exempelvis, där vi har enbart gränshande­l. Strömstad är en otroligt härlig sommarstad och jag ska även personlige­n njuta av den en period.

Inför återöppnin­gen på Nordby har han tagit in 15 medarbetar­e och väntar nu spänt på besked från Norge som innan den 15 juni kommer meddela om gränsen fortsatt ska hållas stängd eller inte.

– Det styr hela vår bemanning, om vi kommer kunna anställa 50 till 60 personer till inför sommaren eller inte.

Risken att den norska gränsen kommer vara stängd året väljer han att inte fundera så mycket över.

– Jag har faktiskt lärt mig under den här krisen att inte våga tänka sex månader framåt utan vara lite mer här och nu. Jag måste ju ändå tro positivt om framtiden.

– Min förmån är ju att jag har så många andra restaurang­er som kan avlasta den här försäljnin­gskampen som vi har just kring gränshande­ln. Har man bara en restaurang eller en butik så är man ju väldigt hårt ansatt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden