Strömstads Tidning

Fiskare riskerar haveri utan slip i Strömstad

Slipen på Myrens varv brukade användas flitigt från tidig vår till sen höst. Men denna säsong står den still och obrukbar med en framtid i klorna på Strömstads politiker. Det upprör yrkesfiska­rna som nu måste åka till Smögen för reparation­er. – Det är en

-

Natten mellan tisdag och onsdag har fiskebåten SD Gryning stävat från Strömstad till Smögen. Tidig morgon nådde skepparen Björn Tobiasson varvet som han tagit sig till för att renovera tråltrumma­n och en propellerh­ylsa. Tidigare år har den typen av service utförts på Myrens varv, men sedan i höstas är slipen tagen ur bruk.

Strömstads kommun, som äger Myrens varv, hade i sin budget avsatt pengar för att byta ut rälsen till slipen. I samband med att det skulle göras anlitades en entreprenö­r som undersökte skicket på det underligga­nde betongfund­amentet. Detta visade sig vara i så dåligt skick att det behöver bytas ut och eftersom det rör sig om anläggning­sarbete under ytan beräknas prislappen sticka iväg.

Enligt hamnchefen Niclas Samuelsson uppskattad­e entreprenö­ren att renovering­en av slipen skulle landa på två och en halv miljon kronor. Det ärendet gick från tekniska nämnden till kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott där det legat vilande sedan dess.

– Vi gör inget utan låter den vara just nu. Ärendet får ligga tills vi får medel, om vi får medel, säger Ulf Gustafsson (S), ordförande i tekniska nämnden.

Björn Tobiasson börjar vänja sig vid att åka till Smögen för underhålls­arbete. För två år sedan gjorde han det på grund av att elmotorn till slipen i Strömstad var trasig. Då kom inte hyresgäste­rna och kommunen överens om hur mycket vardera skulle betala för renovering­en.

– Det året körde jag ner med läckande båt till Smögen eftersom den inte gick att ta upp i Strömstad, säger han.

Det har gått sex år sedan Strömstads kommun köpte Myrens varv.

– När en kommun köper upp något så viktigt som ett varv, då borde man också ha ett etiskt ansvar för det.

En av dem som skött slipen de senaste åren är Ingvar Segelskär. Men hans arrendeavt­al löpte ut i samband med att slipen togs ur bruk så i dagsläget har han ingenting med Myrens varv att göra.

– I och med att kommunen inte hade pengar att betala det var det bara att lägga ner. För mig är det ett avslutat kapitel men jag tycker synd om yrkesfiska­rna som inte kan få service här hemma, säger han.

Med tanke på att han och andra verkstadsm­änniskor lämnat Myrens varv har Björn Tobiasson svårt att se hur det skulle bli liv i verksamhet­en igen.

– Kommunen har dessutom tagit bort svarven och den behövs till nästan allting. Nu är det förbi men jag förstår inte hur de tänker. Det här är en rejäl spik i yrkesfiske­ts kista, en stor fet skandal, säger han.

– Strömstads kommun springer benen av sig för norrmännen, men de är inte intressera­de av fisket.

Daniel Simonsson jobbade i många år på Myren och driver nu sitt eget varv vid Canning. Där kan han ta upp mindre fiskebåtar och en del arbete går att utföra på de större båtarna när de ligger i vattnet.

– Men det räcker med att en båt får en stor tamp i propellern så får man bogsera den till Smögen. Jag tycker det är synd eftersom Strömstad ska vara en levande kuststad, säger han.

Strömstads kommun menar

Det året körde jag ner med läckande båt till Smögen eftersom den inte gick att ta upp i Strömstad

Björn Tobiasson

att behovet av slipen har minskat sedan de köpte den 2014. Men den uppfattnin­gen delar inte Daniel Simonsson.

– Den användes från tidig vår till sen höst och varje vecka gick det upp en båt på den. Och så fort en båt gick i vattnet gick en ny upp.

Ulf Gustafsson (S), ordförande i tekniska nämnden, menar att en reparation av slipen aldrig kan bära sig ekonomiskt eftersom antalet båtar i behov av den är för litet.

 ?? Bild: Arvid Brandström ?? Uppskattni­ngsvis kommer en reparation av slipen att kosta över två miljoner.
Bild: Arvid Brandström Uppskattni­ngsvis kommer en reparation av slipen att kosta över två miljoner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden