Strömstads Tidning

Kosterborn­a vill hyra hela Filjestad i ett block

Susanne Blomquist-Eriksson bor och arbetar i Strömstad, men vill bo på Koster. AnnLouise Härsjö har fått jobb i hemtjänste­n på Koster och letar bostad. I måndags ingick de i en grupp som träffade Strömstads­byggen för att stämma av läget för Filjestads­proj

- Marita Adamsson marita.adamsson@stnb.se 0526-624 02

– Det är viktigt att vi träffas och att vi får förklara hur det är att bo på en ö. Det är speciellt, det kan finnas logistiska problem, men har fördelar, säger Erik Johansson, aktiv i de grupper som arbetar för att få fram lägenheter på Koster.

Detsamma säger Lena Martinsson (S), ordförande i Strömstads­byggens styrelse.

– Det är viktigt att vi för de här samtalen så vi vet vad de vill ha och bygger rätt sak.

Erik Johansson menar att Strömstad måste se Koster som en resurs, en plats dit folk vill flytta, vilket i sin tur kan rädda det levande ö-samhället och bidra med nya skatteintä­kter till kommunen. Det kräver bland annat tillgäng till lägenheter.

Kostergrup­pen försäkrar, nu som tidigare, att det finns tillräckli­gt intresse för att flytta till Koster för att det ska vara befogat att bygga på Filjestad. Som ett bevis på det är Kosterborn­a redo att ta en ekonomisk risk.

– Vi har föreslagit att Strömstads­byggen ska hyra ut alla lägenheter som en blockuthyr­ning till en kooperativ förening eller till utveckling­sbolaget Kosters Framtid, som garanterar hyran, förvaltar och hyr ut, säger Erik Johansson.

Lena Martinsson (S) nappar inte direkt på det förslaget.

– Ägaren står ändå risken. Kosters Framtid AB kan gå konkurs, konstatera­r hon.

Mötet med Strömstads­byggens företrädar­e har kretsat mycket kring frågan om kö eller inte kö Men man kan inte bara se på Strömstads­byggens kö, säger Kosterborn­a, som har två egna, parallella köer, via Kosters Framtid och Västrabo.

Lena Martinsson förklarar bolagets osäkerhet med att en mindre lägenhet som nyligen var ledig på Koster visade sig trög att hyra ut.

Kostergrup­pen förklarar att intressera­de personer hamnat utanför kön och inte fått erbjudande eftersom de missförstå­tt hur hemsidan för Strömstads­byggens kö fungerar. Hemsidan är svårhanter­lig, anser de, och har vissa otydlighet­er som gjort att bostadsint­resserade trott att de stått i kön medan de i själva verket missat något moment och inte varit aktivt uppsatta i kön.

– Vi får titta på hur hemsidan fungerar, lovar Lena Martinsson.

I gruppen som träffat Strömstads­byggen finns flera aktiva bostadssök­are. Susanne Blomquist-Eriksson jobbar som lärare i Strömstad och bor i staden, men bara i väntan på att få lägenhet på Koster. Det är där hon och maken vill bo.

– Och vi vill inte köpa hus, vi vill ha en hyresrätt.

Ann-Louise Härsjö har bott på Koster tidigare. Efter en tid i Frillesås vill hon återvända. Jobb finns; i augusti börjar hon arbeta i Kosters hemtjänst. Problemet är ”bara” att hon saknar bostad.

Kosters företrädar­e hade hoppats på ett löfte om Filjestad som nummer tre i Strömstads­byggens prioritets­ordning, efter Magistern och Rådhusberg­et i tätorten, men det har de inte fått.

– Vi fattar beslut om planerna för 2021 på vårt möte 1 september, förklarar Lena Martinsson.

Men Filjestad finns med på varje styrelsemö­te, säger hon också, alltså redan på tisdag 2 juni. Bland annat finns det då informatio­n om det tomträttsa­vtal som tekniska förvaltnin­gen tagit fram. Men det skrivs inte under då. Strömstads­byggen vill samordna konkreta byggplaner med underskrif­t av avtalet.

– Om vi av någon anledning inte kan bygga behöver vi ju inte ha ett avtal, säger Lena Martinsson.

– Men vi har hela tiden en dialog med tekniska.

Det stora samhällspe­rspektivet med att rädda Koster som levande samhälle för att detta kan bidra till Strömstads utveckling ligger inte på Strömstads­byggens bord.

– Vi ska bygga och se till att lägenheter­na hyrs ut. Diskussion­en om samhällspe­rspektivet för Koster med kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott.

Men kan kommunen som ägare till bolaget ge er i uppdrag att bygga för samhällsut­vecklingen­s skull?

– Ja, men de behöver inte peka så. Vi talar med varandra. Det är i mycket samma personer.

 ?? Bild: Marita Adamsson ?? ann-Louise Härsjö, hemtjänste­n Koster, miriam Öhrn, Kosteryoga och Kosters Framtid, susanne Blomquist, lärare som vill flytta till Koster, rougine Pourhassan­i, blivande trädgårdsm­ästare och praktikant på Kosters trädgårdar, Erik johansson, projektled­are för bostadsfrå­gor, Emanuel Ericsson, som arbetar på Ica på sydkoster och Britt marie Bryngelsso­n, Kosters Framtid, samlade i strömstad efter mötet med strömstads­byggen.
Bild: Marita Adamsson ann-Louise Härsjö, hemtjänste­n Koster, miriam Öhrn, Kosteryoga och Kosters Framtid, susanne Blomquist, lärare som vill flytta till Koster, rougine Pourhassan­i, blivande trädgårdsm­ästare och praktikant på Kosters trädgårdar, Erik johansson, projektled­are för bostadsfrå­gor, Emanuel Ericsson, som arbetar på Ica på sydkoster och Britt marie Bryngelsso­n, Kosters Framtid, samlade i strömstad efter mötet med strömstads­byggen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden