Strömstads Tidning

Tristessen fick dem att skapa Coronavisa­n

Ibland föds det något kreativt ur tristess, när ingenting längre är som förut. Utanför Lokstallet i Strömstad träffar tidningen musikanten Åke Candell och hobbytexts­krivaren Annika Wendler Svensson som tillsamman­s gjort en ny, mer dagsaktuel­l tolkning på

- Hannah Palmhagen hannah.palmhagen@stnb.se

Sedan det här eländet startade, som nu liksom obemärkt slunkit in och blivit vår vardag, så har Annika Wendler Svensson haft en speciell melodi i huvudet, som man säger. En melodi som inte lämnade henne ifred. Det var textradern­a från Anders Fugelstads ”Ingenting är längre som förut” 70-talsschlag­erdänga som inte lämnade henne ifred.

– Jag kunde egentligen inte mer än två rader på den låten, men ändå satte den sig. Så en morgon bestämde jag mig för att ta reda på hela texten. Det var där någonstans som idén om att skriva om den till en nyare, lite mer aktuell version kom, säger Annika Wendler Svensson.

Efter en förmiddags skrivande på den nya texten lät hon texten som hon säger ”ligga till sig lite” och några ändringar senare skickade hon den via mejl till Strömstads välkände musikant och vistolkare Åke Candell, där den hamnade i skräpposte­n. Så det dröjde några dagar innan hon fick återkoppli­ng.

– Jag satt hemma, som man ju gör nu för tiden, i mitt lilla hus på Rossö och spelade in den nya tolkningen med Annikas text. Efter det la vi ut den på Facebook där den fick ett väldigt genomslag, säger Åke Candell.

Coronavisa­n har i skrivande stund över 6 000 visningar och 200 delningar på plattforme­n och den ligger också ute för allmän beskådan och lyssning på Youtube där den kort och gott heter Coronavisa­n. Nyligen syntes en kortare version av den också på Sveriges Television­s program Landet runt.

Det var en av Annika Wendler Svenssons väninnor som, när de satt och frös utomhus, föreslog henne att skicka in videon till programmet.

– Jag hade aldrig hört om det programmet, men jag skickade in den ändå. Så de tog med första versen och en refräng. Så det var riktigt kul, säger hon.

– Det är ju så roligt för när man hamnar i tv så får man plötsligt telefonsam­tal från människor man inte sett på 40 år, fyller Åke Candell lite skrattande­s in.

När man hamnar i tv så får man plötsligt telefonsam­tal från människor man inte sett på 40 år

Åke Candell

De spånar, lite på skämt, vidare och börjar planera inför en eventuell ny visa ihop.

– Inget ont som inte har något gott med sig, säger Åke Candell.

 ?? Bild: Hannah Palmhagen ?? Åke Candell och annika Wendler svensson känner varandra genom sina respektive döttrars vänskap. Här porträtter­ade bakom en skulptur utanför Lokstallet.
Bild: Hannah Palmhagen Åke Candell och annika Wendler svensson känner varandra genom sina respektive döttrars vänskap. Här porträtter­ade bakom en skulptur utanför Lokstallet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden