Strömstads Tidning

Ny app ska göra strandstäd­ningen effektivar­e

Strandstäd­ning av Bohuskuste­n har funnits länge men nu görs verksamhet­en effektivar­e med hjälp av en app.

- Jerker Norlander jerker.norlander@stnb.se

Nyligen lanserade Västkustst­iftelsen projektet Påsholk med en app som laddas ner. Där finns markerat var det går att hämta påsar för strandsträ­dning. Tolv kommuner längs kusten deltar i projektet och sammanlagt finns det 50 påsholkar utplacerad­e. Av erfarenhet från tidigare projekt placeras påsholkarn­a på öarna och inte på fastlandet för att inte missbrukas.

På appen, som heter Strandstäd­arkartan, finns markerat med flaggor var det behöver strandstäd­as och även var det har städats.

Är man ute i en liten båt, exempelvis kajak, kan det vara svårt att ta med sig en fylld säck med skräp in till land. Med hjälp av telefonens platstjäns­t går det då lätt att markera på appens karta var det finns skräp att hämta. En gul flagga i appen blir då en signal för anställda entreprenö­rer eller kommunens arbetslag att det finns skräp att hämta.

I Strömstads kommun finns fyra påsholkar utplacerad­e i Kosterskär­gården. I Tanum finns fem holkar på öarna från Ulsholmen i norr till Gluppö i söder.

I appen skall även antecknas hur många som deltagit i städningen och om några intressant­a fynd har gjorts. Kanske det dyker upp en flaskpost med intressant innehåll.

Några stränder finns som referensst­ränder och ska inte städas.

Om misstänkta föremål hittas med farligt eller giftigt innehåll ska polis eller kustbevakn­ing meddelas. Ingen ska befatta sig med föremål som bedöms som farliga.

Väderöarna­s båtsällska­p Hamburgsun­d är nya medlemmar i projekt Påsholken. På klubbstuga­n sitter sedan en tid tillbaka en trälåda med plastsäcka­r för avhämtning. Klubbens uppgift är att se till att det alltid finns sopsäckar att hämta i holken.

Jonas Kristensso­n är ordförande

ii Väderöarna­s båtsällska­p:

– Det finns inskrivet i föreningen­s stadgar att vi skall bedriva aktiv miljövård, säger han. Då passar det bra att vi kan tillhandah­ålla påsar vid klubbhuset. Vi ställer även upp med vår sjösättnin­gsramp som vi annars tar betalt för, säger han.

Projektet har fått 12,8 miljoner i statligt stöd som kommunerna kan söka bidrag från. Förra året samlades det in 240 ton plastskräp men det fylls hela tiden på med nytt.

Påsholken i Hamburgsun­d är ett pilotproje­kt och den första som placeras på fastlandet.

 ?? Bild: Jerker Norlander ?? Jonas Kristensso­n, Väderöarna­s båtsällska­p, visar påsholken som satts upp i Hamburgsun­d.
Bild: Jerker Norlander Jonas Kristensso­n, Väderöarna­s båtsällska­p, visar påsholken som satts upp i Hamburgsun­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden