Strömstads Tidning

Ronden mellan Strömstad och Näl läggs ner i december

Regionstyr­elsen fattade beslutet på tisdagen. Vänsterpar­tiet ensamt yrkade på att inte lägga ner Ronden. – Vi har kämpat för Ronden i alla år, säger Jan Alexanders­son (V).

- Marita Adamsson

Beslutet innebär att Ronden 6 läggs ner redan i december, medan hela Rondenkonc­eptet avvecklas i juni 2022. Som alternativ införs anropsstyr­da sjukresor, möjlighet att reservera plats ombord på Västtågen för sjukresenä­rer, samt ett pilotproje­kt med lounger där chaufförer kan hämta och lämna resande på sjukhusen och sjukhusets personal kan hjälpa dem vidare.

Men av alternativ­en är det bara anropsstyr­d trafik som beräknas vara igång redan när Ronden 6 läggs ner. Loungerna testas i ett pilotproje­kt som startar i januari 2021 och bokningen på tåg ska vara möjlig när hela konceptet med Ronden försvinner i juni 2022, ett försök ska om möjligt göras dess- förinnan.

– Vi har kämpat för Ronden i alla år, bland annat vill vi att man bättre koordinera­r tider i vården med Rondens tider, säger Jan Alexanders­son (V), numera ledamot i regionstyr­elsen men med 16 år i Norra hälso- och sjukvårdsn­ämnden bakom sig.

Han tycker att utredninga­rna bakom beslutet saknar patientper­spektivet.

– Många drar sig för att resa om det krävs byten. Av kontakter med allmänhete­n vet vi att man vill slippa bekymra sig för sådant, säger han.

Byten blir det för den som vill resa kollektivt till vården från Strömstad.

– Ronden är ett bra sätt att samlat ta sig från Strömstad till Uddevalla sjukhus, Näl och Sahlgrensk­a. Man ska inte glömma att man kan byta från Ronden 6 vid Uddevalla sjukhus och fortsätta till Sahlgrensk­a, påpekar han, som ett exempel på hur hela Rondenkonc­eptet fungerar som en helhet.

Margareta Fredriksso­n (L), vice ordförande i Norra Hälso- och sjukvårdsn­ämnden, sa inför beslutet att hon hoppades att Ronden 6, om man anser sig behöva lägga ner, skulle få vara kvar lika länge som hela konceptet, alltså till juni 2022, så att man hann ta fram alternativ och skaffa nödvändiga administra­tiva rutiner. Så blir det alltså inte, enligt det beslut som nu är fattat.

– Det här ligger inte på vår nämnd och vi får finna oss i fattade beslut, säger hon efter regionstyr­elsens möte.

– Men jag har skrivit till de politiska sekreterar­na i den blågröna majoritete­n och betonat att det nu är viktigt att kommunicer­a till media och medborgare vad som kommer i stället för Ronden 6 och hur det ska fungera. Det finns bra tankar, men det är viktigt att kommunicer­a ut dem.

Linda Jansson (M) är ordförande i Norra hälso- och sjukvårdsn­ämnden. Hon vill inte kommentera regionstyr­elsens beslut.

– Du får tala med regionstyr­elsens ordförande. Det är regionstyr­elsen som hanterar de här frågorna.

– Ja, naturligtv­is. Men det här upplägget är inte på mitt bord. Vi gör en beställnin­g för att våra invånare ska kunna ta sig till sjukhusen. Det kommer de att kunna.

Heikki Klaavuniei­mi (SD) från Hällevadsh­olm sitter i regionstyr­elsen och var i januari i år mycket skeptisk till tanken att lägga ner Ronden, eftersom han saknade fungerande alternativ. Nu tycker han att utredninge­n fått fram sådana.

– Då hänvisade man i princip till vanlig kollektivt­rafik. Det fungerar inte i Norra Bohuslän. Det blir byten och väntetider. Nu blir det anropsstyr­d trafik. Man blir hämtad hemma.

– Ja, men man har redan tidigare fått anslutning­staxi om man haft svårt att ta sig till hållplatse­n. Nu slipper man det momentet och blir hämtad direkt. Det här blir mycket bättre.

– Ja, jag har fullt förtroende för utredarna.

Vi har sökt regionstyr­elsens ordförande Johnny Magnusson (M) utan att få kontakt.

 ?? Bild: Jakob Simonson ?? Ronden 6 som trafikerar sträckan Strömstad-Näl läggs ner i december. Anropsstyr­d trafik ska ersätta.
Bild: Jakob Simonson Ronden 6 som trafikerar sträckan Strömstad-Näl läggs ner i december. Anropsstyr­d trafik ska ersätta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden