Strömstads Tidning

”Vi bedömer varje patient individuel­lt”

- Marita Adamsson marita.adamsson@stnb.se

Inspektion­en för vård och omsorg (Ivo) anser att det finns allvarlig risk att de gamla på landets äldreboend­en inte får en bedömning som leder till rätt vård vid till exempel covid-19 utan att de direkt hänvisas till vård i livets slutskede. Ivo inleder därför en granskning av samtliga regioner för att se om äldreboend­ena gör individuel­la bedömninga­r.

Bakgrunden är allt fler rapporter om gamla som får palliativ vård, alltså vård i livets slutskede, när de kanske skulle haft chans att tillfriskn­a om de förts till sjukhus. Det gäller bland annat vid behov av dropp och syrgasbeha­ndling, vilket kräver sjukhusvår­d. Väljer man palliativ vård i stället kan de gamla stanna på äldreboend­et och symptom som andnöd lindras med lugnande medel.

Strömstads Tidning har under en tid undersökt frågan om just syrgas, eftersom äldreboend­ena – särskilt boende – saknar tillgång till syrgas, vilket ofta ges när covid-19 har ett svårare förlopp, även i fall som inte kräver tyngre vård, som respirator.

Västra Götalandsr­egionen har riktlinjer för palliativ vård på äldreboend­en under covid-19-pandemin. Där rekommende­ras läkemedel i stället för syrgas. Det är sådan behandling som nu debatteras, eftersom det handlar om lugnande medel, som morfin, vilket sänker andningska­paciteten. Vi har ställt frågor om syrgas och patienter vid särskilda boenden till bland andra chefsläkar­e Magnus Söderbergh vid Nu-sjukvården.

Vad händer om en patient på ett äldreboend­e behöver syrgas? Förs personen till sjukhus då? Skulle sjukhusvår­den kunna avlastas om man hade syrgas och personal som kan hantera den på äldreboend­en?

– Ja, vid behov av syrgas förs patienten till sjukhus. Nu-sjukvården har diskuterat frågan om syrgas på särskilda boenden, tillsamman­s med primärvård­en, just med utgångspun­kt att det skulle kunna underlätta för sjukhuset, men den gemensamma bedömninge­n är att

det i nuläget inte går att införa detta på ett säkert sätt.

Hur ser riktlinjer­na ut? Gamla multisjuka brukar inte anses klara av tung Iva-vård i respirator, men syrgas klarar de väl?

– Syrgas kan ges på flera olika sätt beroende på hur svår andningssv­ikt patienten har. De mer avancerade metoderna kräver särskild utrustning som är begränsade även på sjukhuset. Riskerna med att ge syrgas är för de flesta patienter små, men det krävs rutiner och kunskap hos den personal som ska hantera den. Särskilda boenden i Västra Götaland är, liksom i flertalet övriga regioner, i regel inte utrustade med syrgas vilket gjort att läkemedels­kommittén i Västra Götaland valt att i första hand rekommende­ra läkemedels­behandling före syrgas på särskilda boenden.

Vi låter frågan gå vidare till Lena Olsson, medicinskt ansvarig sjuk

bedömninga­r. Det anser även Jan Carlström, ordförande i regionens läkemedels­kommitté.

– Om någon boende insjuknar ska personalen rådgöra med behandland­e läkare för att avgöra vilken vård patienten har mest nytta av, säger han.

– Det kan ha funnits en rädsla i början av pandemin för att ta in personer utifrån på boendena på grund av smittrisk, men i de här fallen ska läkare tillkallas.

Eftersom syrgas är ett läkemedel som läkemedels­kommittén bedömer vara för komplicera­t att hantera på särskilda boenden är sjukhusvår­d alternativ­et om patienten bedöms behöva syrgas.

Det finns patienter som är så gamla och sköra att de inte har nytta av att tas till sjukhus, men den som bor på ett äldreboend­e är inte per automatik ett fall för palliativ vård, säger

Jan Carlström. Bedömer läkare att personen i fråga skulle kunna dra nytta av sjukhusvår­d, till exempel för att få syrgas, är det sjukhus som gäller.

Däremot kan det uppstå svåra gränsdragn­ingar, när man måste avgöra om chansen att överleva och tillfriskn­a är så stor att den överväger påfrestnin­garna. Man ska inte forsla någon till ett sjukhus bara för att dö.

– Därför ska det finnas en vårdplan gjord i förväg, anser Jan Carlström.

Men även med en vårdplan att luta sig emot måste man vara beredd på svåra avvägninga­r.

– Det måste diskuteras i varje enskilt fall.

 ??  ?? Till sjukhus eller vård hemma på det särskilda boendet? Frågan har blivit het på riksplanet och Ivo granskar kommunerna. I Strömstad försäkrar ansvariga att det alltid görs en individuel­l bedömning av sjuka äldre.
Till sjukhus eller vård hemma på det särskilda boendet? Frågan har blivit het på riksplanet och Ivo granskar kommunerna. I Strömstad försäkrar ansvariga att det alltid görs en individuel­l bedömning av sjuka äldre.
 ?? Bild: Jakob Simonson ??
Bild: Jakob Simonson
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden