Strömstads Tidning

Möten i altarskåpe­t i Skee medeltida kyrka

I Skee medeltida kyrka finns ett altarskåp från 1490-talet. Det är Bohusläns enda – i sin helhet – bevarade skåp, trots radikala renovering­ar och tillägg. I tre artiklar med början i dag berättar Karin Askberger historien bakom bilderna.

- Karin Askberger

Från början var skåpet tredelat och hade dörrar som kunde slutas. Vi får tänka bort barockport­alerna, överstycke­t och understyck­et som tillkom under 1600-talets senare del. Fokus var från början riktat mot berättelse­rna inne i skåpet och inte på yttre ramverk. Där inne i dunklet kunde man som kyrkobesök­are få möta kristenhet­ens heliga ambassadör­er: Jesus på korset, apostlarna och de tolv, för Skee, utvalda helgonen.

När dörrarna öppnades blev dessa små träskulptu­rer, knappt halvmetern höga, till levande subjekt i mötet med betraktare­n. Man får tänka att livskänsla­n vid den här tiden var insvept i mörkrets och skogarnas ruvande hot. Att då få följa med in i det heligas universum, upplyst av kanske en enda fladdrande ljuslåga, måste ha skänkt trygghet i en värld som var oförutsägb­ar. Här kunde man föra samtal med de uthuggna bilderna vilka stod i direkt kontakt med Gud. Man åkallade ett helgon, beskrev sina problem för att helgonet i sin tur skulle framföra böner till Gud.

Altarskåpe­t i Skee kyrka bedöms av konstvetar­e vara tillverkat i Lübeck. Det är snidat av ek och mäter 2 x 3 meter. Hantverket briljerar framför allt i Golgatasce­nen i mittpartie­t som består av 23 gestalter skurna i hög relief, nära nog som friskulptu­rer. Av stil och kompositio­n kan utläsas en stark påverkan från den tidens konststjär­nor: Herman Rode och Bernt Notke från samma stad.

Jag har här valt ett utsnitt ur den scenen för att möta några som var med i dramat.

Närmast i bild ser vi Maria sjunka ner mot marken, kanske sitter hon på en sten, men hon förlorar blicken och faller nedåt. Maria, madonnan, känns igen på den blå manteln. Se på hennes vänstra hand. Hur den liksom har tappat taget om all mening. Bilden fångar ögonblicke­t då hon håller på att förlora sitt enda barn. Bakom står aposteln Johannes som fångar upp Maria i fallet – det är ett löfte till Jesus att ta hand om hans mor – liksom den gråtande kvinnan till höger som också försöker hålla upp Maria. Träsnidare­n tycks ha velat uttrycka den uppskakade situatione­n genom veckbildni­ngen i Marias klänning som flyter ut över marken likt ett upprört hav.

Nej, än är Jesus vid liv. En romersk soldat i röd klädnad böjer dramatiskt huvudet bakåt och riktar en lång käpp upp mot honom. Soldaten har just fuktat Jesus läppar med en svamp doppad i surt vin.

Vi upplever hans empatiska blick mot den korsfäste. Började soldaten tvivla? Hade han ”bara” lytt order? Jesus hade dömts till döden för som det hette konspirati­on mot Rom, som vid den tiden kolonisera­de Mellanöste­rn. Var det en rättvis dom? Hade han konspirera­t?

Soldatens tvehågsenh­et väcker tankar om gränser. Var går gränsen mellan rätt och fel? Vem sätter gränserna?

Bakom den romerske soldaten står en man i luva med ett finger på ögat. Enligt den kristna traditione­n är detta Longinus, mannen som nyss stuckit sitt hullingför­sedda spjut in i Jesus högra sida. Det blöder kraftigt ur såret. I samma stund som Longinus gett det dödande sticket hade han förlorat synen på ett öga. Nu står han och håller sig på ögat. Konstnären har gett Longinus ett ganska löjligt uttryck, han är plufsig och har dummerns strutlikna­nde huvudbonad. Men blodet som flödar ur den pinade Jesus faller på Longinus öga, berättar legenden, och ger honom synen tillbaka.

Detta gudomliga ingripande visar inte verket. Betraktare­n vet.

Den skäggiga mannen som står böjd över en skrivare är självaste Pontius Pilatus, han som i Nya Testamente­t omnämns som den som beslutade om Jesus korsfästel­se (tolkningar­na skiftar).

Pilatus som var förvaltare, typ landshövdi­ng, för den romerska provinsen Judéen kände sig starkt påverkad av Jesus stora popularite­t bland judarna. Skulle Jesus försöka ta makten från honom? I altarskåpe­ts relief träffas vi av Pilatus patriarkal­a utstrålnin­g. Stärkt av smädelsern­a som haglar från folkhopen mot Jesus formulerar Pilatus

anklagelse­n. Gesten är både inställsam och maktfullko­mlig när han pekar med fingret på skrivarens inskriftsr­ulle och dikterar anklagelse­n.

Skrivaren doppar pennan i sitt bläckhorn och skriver: INRI, Jesus från Nazaret, judarnas konung. Anklagelse­n ska spikas upp över hans huvud. Den ömmaste blicken i detta sceneri har Maria Magdalena när hon kramar korsets fot. Medan de flesta uttrycker sorg, förskräcke­lse och ånger, utstrålar Maria Magdalena styrka när hon ser upp mot sin bästa vän.

Maria Magdalena är en av de åtta kvinnliga helgonen i Skees altarskåp. Smörjelsek­ruset är hennes attribut. Här är det utformat som ett högt kärl. Hon öppnar det och gör en gest med locket mot betraktare­n. Man kan nästa förnimma den örtiga, söta, jordiga doften från oljan.

Maria Magdalena är främst botgörersk­an som renar synder men hon åkallas även vid sjukdom. Oljan var medlet hon använde för den rituella reningspro­cessen.

I sin ungdom hade Maria mött Jesus och följt med honom ut på vandringar. De blev nära vänner. Hon beskrivs ibland som en skör person men det handlade nog snarare om att hon ägde en känslighet för den själsliga världen. Enligt evangelier­na hade Jesus genom exorcism drivit ut ”sju onda andar” ur Maria Magdalena och efter det hade hon själv blivit undergörar­e, healer som vi säger i dag. Med hjälp av oljor hade Maria till exempel förmåga att överföra läkningens kraft på sjuka människor.

Maria Magdalena smorde Jesus fötter, vilket har misstolkat­s som en erotisk handling.

Smörjelsep­roceduren var en helig handling inom kristendom­en – med hjälp av olja överfördes andlig kraft. En exklusiv olja som Maria Magdalena använde var Nardusolja. Nardusolja­n utvinns ur roten till en ört som växer högt uppe i Himalaya. Oljan var sannolikt mycket dyr.

Först skulle rötterna plockas – de var inte stora – på de oländiga sluttninga­rna, därefter pressas och renas och hällas på krus som till slut transporte­rades över hav och öken till handelspla­tserna.

Maria Magdalenas och Jesus Kristus gemensamma historia har beskrivits som början till kristendom­en. Maria Magdalena var det första vittnet till Uppståndel­sen och under 200 år var hon upphöjd till apostlarna­s apostel.

När Skee altarskåp skapades hade berättelse­n förändrats. Maria Magdalena var den ångerfulla skökan.

 ??  ?? Altarskåpe­t i Skee kyrka. Bild: Karin Björk Ett utsnitt ur golgatasce­nen i mittpartie­t.
Altarskåpe­t i Skee kyrka. Bild: Karin Björk Ett utsnitt ur golgatasce­nen i mittpartie­t.
 ?? Bild: Karin Björk ??
Bild: Karin Björk
 ?? Bild: Karin Björk ?? maria magdalena.
Bild: Karin Björk maria magdalena.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden